Impressie van de nieuwe winkel aan de Dorpsstraat in De Koog die Sander en Jacobine Mantje willen realiseren. Linksonder het huidige pand.
Impressie van de nieuwe winkel aan de Dorpsstraat in De Koog die Sander en Jacobine Mantje willen realiseren. Linksonder het huidige pand. Foto: Bron: Architectenbureau Uriot en Veeger

Nieuwbouwplan Mantje oogst waardering

"Een positieve aanzet tot verdere verbetering van de Dorpsstraat." Een compliment van b en w over het plan van Sandor en Jacobine Mantje in De Koog om op de plek van het pand waarin nu restaurant Hatim zit een stijlvol nieuw winkelpand te bouwen.

Het contrast tussen oud en nieuw is groot. Het bestaande pand is verouderd. Er zit nu een restaurant met serre/terras aan de voorzijde. In het nieuwe plan wordt alle bebouwing op het perceel gesloopt, de gevel wijkt naar achteren en er komt een winkel. De ontwikkeling is een stap in het grotere proces om te komen tot een upgrading van de Dorpsstraat.

"De Koog is voor ons een prima plek", vertelt Sandor Mantje. Het familiebedrijf kent inmiddels een lange historie in de badplaats. "Mijn opa is hier bijna zestig jaar geleden een winkel begonnen. Hij huurde een stukje in de Ouwe Skool. Later heeft mijn vader het overgenomen. Hij heeft in 2000 de verbinding met De Korf gemaakt." Toen Sander op zijn beurt het familiebedrijf overnam, kocht hij het pand ernaast, waar voorheen groentehandel Van der Vis zat. "Het was toen al in niet zo'n hele beste staat. Wij wilden er mee aan de slag, maar de huurder vond het wel prima. Maar nu de huur afloopt is het voor ons een mogelijkheid onze modezaak te verruimen en er wat moois neer te zetten. Onze ideeën zijn redelijk in lijn met Planet Texel." Het college is zelfs lovend. "We waarderen het initiatief van de ondernemer tot deze kwaliteitsverbetering." Ook de bank is enthousiast, zodat de plannen van start kunnen.

Anders dan veel winkels en horecazaken die een serre of pui tot aan de weg hebben, wijkt dit nieuwe pand juist naar achteren. "Daarmee creëren we ruimte op straat, wat past in de opzet van Planet Texel. We willen ook graag een verbinding tussen buiten en binnen. Met veel daglicht in het pand en hoogte." Het resultaat wordt een royale en moderne modezaak waarin met circa 600 vierkante meter voldoende plaats is om de collectie te verdiepen en een zaak die veel rust en ruimte zal uitstralen. Ook een pand dat volledig energie neutraal is. "We wekken energie op met geothermie en zonnepanelen. "Daarvoor werken we samen met Peter Jan Kuip van Bouwservice Buro Kuip uit Oudeschild, Ingmar Veeger van Architectenbureau Uriot en Veeger en Esther Krijnen van Innofund." Bij de bouw werkt Mantje vrijwel uitsluitend met Texelse bedrijven. "Ik heb niemand van de overkant gevraagd. De Texelaars ken ik en om met hen te werken geeft mij een goed gevoel." Er moet stevig worden doorgewerkt, bedoeling is dat de nieuwe zaak half maart 2018 opent. "We zitten hier al een hele tijd, De Koog is voor ons commercieel gezien een goeie plek. Onze winkel gaat zeven dagen per week open zijn. De omzet op zondag maakt het mogelijk om medewerkers jaarrond in dienst te houden."

Doordat het gebruik van het bedrijf verandert van restaurant naar winkel is parkeren volgens b en w geen probleem. "De parkeerdruk vermindert en de aanleg van nieuwe parkeerplaatsen op eigen terrein is niet nodig."

Afbeelding