Lions, Rotary, Texels Welzijn en OSG met 200 Texelaars naar Sail

De Rotary, de Lions, Texels Welzijn en de OSG gaan donderdag met tweehonderd Texelaars het water op om Sail Den Helder van dichtbij mee te maken.

Het gaat om Texelaars in veelal een kwetsbare positie die anders niet in de gelegenheid zouden zijn om het evenement van dichtbij mee te maken. De serviceclubs, de school en de welzijnsorganisatie varen met twee salonboten (de Veerman van Kampen en de Gaasterland) over de Reede van Texel, zodat de passagiers de Tallships, die dan op de Reede liggen, van dichtbij kunnen zien.

Het gaat om mensen van de Gollards, het verpleeghuis, Vluchtelingenwerk Texel, de voedselbank, De Waerden, het Maartenhuis, Downtown, Novalishoeve, Bliedhuus, de Zonnebloem afdeling Texel en Texels Welzijn. Leerlingen van de OSG maken in de vroege ochtend broodjes en fruit klaar en serveren die tijdens het varen met de Veerman van Kampen en de Gaasterland aan de gasten.

De Lions en de Rotary begonnen vorig jaar met de eerste voorbereidingen voor de boottocht, nadat vanuit de organisatie van Sail Den Helder het verzoek was gekomen of het mogelijk was iets te doen. Met behulp van Texels Welzijn werden vervolgens de doelgroepen benaderd.

De salonboten zijn circa drie uur op het water. Ze vertrekken om 10.30 uur uit de haven van Oudeschild en ze meren daar om 13.30 uur weer af.

Beide serviceclubs dragen een groot deel van de kosten, de organisatie van Sail betaalt een deel en Samen één Texel, TESO, het Texelfonds en De Krim hebben financiële bijdragen toegezegd om het project mogelijk te maken. Er liggen donderdagochtend volgens planning zo'n dertig Tallships (grote zeilschepen) op de Reede van Texel. In de loop van de middag lopen de schepen de haven Den Helder binnen. Sail, dat eens in de vijf jaar wordt gehouden, duurt tot en met zondag.