Het 104 meter lange Tallship Libertad ligt al voor de kust van Den Helder.
Het 104 meter lange Tallship Libertad ligt al voor de kust van Den Helder. Foto: Salko de Wolf

Schouwspel voor kust

Circa dertig Tallships maken komende donderdag vanaf 6.00 uur hun opwachting op de Reede van Texel in het kader van Sail Den Helder 2017. Het belooft een prachtig schouwspel te worden met historische schepen of replica's daarvan.

Een van de pronkstukken wordt volgens Sail de 85 meter lange Shabab Oman II van de Koninklijke Marine in Oman. Het schip werd in 2014 gebouwd in Nederland en keert voor het eerst terug in Europa. Sail is ook trots op de komst van de 82 meter lange Mircea, een Roemeense driemaster bark uit 1938. Dat schip was in 2005 voor het laatst in Nederland. Er is jarenlang gelobbied om het naar Den Helder te krijgen.

De 117 meter lange Sedov (Rusland), de 114 meter lange Kruzenshtern (Rusland) en de 113 meter lange Juan Sebastian de Elcano (Spanje) behoren tot de grote jongens die voor de Texelse kust komen te liggen. De Sedov, gebouwd in 1921, het oudste nog zeilende traditionele zeilschip ter wereld. De 10 meter lange Libertad uit Argentinie en de 109 meter lange Mir uit Rusland zijn eveneens blikvangers.

Historie herleeft bij onder meer de 24 meter langs Boa Esperenza, de 32 meter lange La Grace en een 22 meter lange Kamper Kogge. De laatste is een reconstructie van een koggeschip uit de veertiende eeuw. La Grace is een replica van een driehonderd jaar oude brik. De Boa Esperenza is een replica van een schip waarmee de Portugezen in de vijftiende eeuw ontdekkingsreizen maakten.

De Franse marine is aanwezig met de 38 meter lange Belle Poule en de 33 meter lange Mutin. De Belle Poule, een schoener uit 1932, is een zusterschip van de Etoile die tijdens Sail Den Helder 2013 de grote blikvanger was. De Mutin, in 1926 oorspronkelijk gebouwd als vissersschip, is het oudste schip van de Franse marine

Andere opvallende schepen zijn de 73 meter lange Christian Radich uit 1937 die een rol speelde in de TV-serie The Onedin Line en de 84 meter lange Cisne Branco, een zusterschip van de Shabab Oman II en de Stad Amsterdam. De Cisne Branco was in 2008 en 2013 ook bij Sail aanwezig. Het schip werd in 1998 in Nederland gebouwd. Schepen van Nederlandse bodem die donderdag op de Reede liggen zijn de Eendracht en de Tres Hombres. De laatste ligt sinds zaterdag al afgemeerd in de haven van Oudeschild.

Woensdag 21 juni liggen er al de hele dag acht historische zeilschepen in de haven van Oudeschild. Om 14.30 uur is daar de officiële opening van Pré-Sail Texel. In de ochtend, om 10.30 uur, ondernemen ruim achthonderd leerlingen een poging de grootste scholenmusical van Nederland op te voeren. Om 15.30 uur spreekt Boris van der Ham in het Zeemanskerkje de Rede van Texel uit. Bij Kaap Skil is de hele middag aandacht voor de kaftan uit het Palmhoutwrak. Er zijn optredens van Artex, het Popkoor treedt om 18.30 uur op, Lodewijk Dros vertelt om 19.30 uur in het Zeemanskerkje over Aagje Luijtsen en van 19.00 tot 22.30 uur zijn er op de haven optredens van Tim Akkerman, Jug Bros, The Cool Quest en Ali B. De entree is gratis. Zondag 22 juni is er van 10.00 tot 16.00 uur een braderie op de haven en er worden rondvaarten langs de Tallships gemaakt.