Aagje Luijtsen centraal op eigen festival in Den Burg tijdens Sail

In Den Burg vindt zaterdag 24 juni het Aagje Festival plaats. De 'gewone' Texelse zeemansvrouw Aagje Luijtsen, die door haar brieven aan haar man beroemd is geworden, staat centraal.

Het Aagje Festival is volgens de Stichting Texels Museum niet toevallig gepland tijdens Sail Den Helder. "Aagjes man Harmanus Kikkert voer voor de VOC en heeft, als zovelen in die tijd, meermalen op de Reede van Texel voor anker gelegen." Aagje Luijtsen gaat in haar brieven in detail in op haar leven in Den Burg, haar grote en kleine zorgen en het gemis van haar man, die soms wel twee jaar van huis was.

Tijdens een voorleesmarathon in het Glazen Paleis worden tussen 11:00 en 15:00 haar brieven voorgedragen door Texelaars. Wethouder Eric Hercules begint, eilanddichter Mare van der Mast sluit om 14:45 uur af. Het voorlezen wordt afgewisseld met dans door House of Dance, muziek door Speel op Sail van Artex en een theatraal intermezzo 'Pieter van Cuijck ontmoet Aagje'. De schilder Van Cuijck bezocht het eiland verschillende keren en was bijzonder geïnteresseerd in het gewone leven op Texel. In twee van haar brieven aan Harmanus schrijft Aagje dat ze met de schilder gesproken heeft.

Om 13:30 en 14:30 uur speelt Laurien Folkerts zeemansliederen in de Oudheidkamer aan de Kogerstraat en om 14:00 en 15:00 uur voeren Martina Jimmink en Arjen Trap in de Oudheidkamer de voorstelling 'Kikkertje Lief' op.

In de Oudheidkamer is dit jaar ook de tentoonstelling 'From Texel with Love' te zien. Deze tentoonstelling gaat over het leven van Aagje enerzijds en dat van haar man Harmanus anderzijds. Bezoekers kunnen zelf een brief versturen 'met de snelheid van de VOC-post', er worden potjes met Aagje confituur met specerijen verkocht en in de tuin van de Oudheikamer zijn hapjes te proeven. De entree van de Oudheidkamer is gratis op zaterdag 24 juni.