PvdA wil bespreken hoe jeugd op Texel gelukkiger kan worden

Het college moet op korte termijn bijeenkomsten gaan houden met alle organisaties die zich met jeugd, jongeren en opvoeden op Texel bezighouden. Doel is te bekijken hoe de Texelse jeugd gelukkiger kan worden.

Dat stelt de PvdA in een voorstel naar aanleiding van de zogeheten Jeugdmonitor 2016/2017 die de GGD recent publiceerde. Tweedeklassers en vierdeklassers op de OSG vulden voor die monitor een vragenlijst in en daar kwam uit naar voren dat lang niet elke jongere lekker in zijn of haar vel zit. Het gaat met Texelse jongeren ook minder goed als de resultaten worden vergeleken met andere plekken in Noord-Holland Noord.

Volgens de PvdA zouden bijeenkomsten met betrokkenen antwoord moeten geven op de vraag waarom de Texelse jeugd in het onderzoek van de GGD slechter scoorde dan jongeren aan de overkant. Een tweede vraag is wat er gedaan kan worden om Texelse jongeren gelukkiger te krijgen. De PvdA: "We geven heel veel geld uit aan jeugdbeleid. Aan welzijn, zorg, onderwijs, sport, cultuur. Als we de Jeugdmonitor lezen rijst de vraag: Doen we dat wel op de goede manier? Besteden we het aan de juiste doelen? Wij zijn erg benieuwd naar achtergronden en analyses. Het is wat ons betreft vooral aan de organisaties in het werkveld om die handschoen nu op te pakken. En aan het college om dit proces te faciliteren." Groenlinks heeft zijn steun aan het PvdA-voorstel uitgesproken.

Volgens de Jeugdmonitor bewegen jongeren op Texel minder vaak, vinden ze het minder leuk op school, zijn ze vaker ernstig eenzaam, vinden ze dat ze vaker gepest worden, zijn ze sociaal-emotioneel minder sterk, vaker psychisch ongezond en denken ze vaker dan gemiddeld aan zelfmoord. Het schokkende is volgens de PvdA dat dit op veel punten al jaren zo is. "We hebben hier te maken met een chronisch probleem."

De GGD publiceert de Jeugdmonitor om de paar jaar om in beeld te brengen hoe het met de jeugd gaat. De jongeren vullen daarvoor klassikaal online een aantal vragenlijsten in.