Anders bekeken

Geslaagd

"Je moet vragen aan mijn ma hoe ze lasagne maakt lieverd." De oudste geeft zijn toekomstige vrouw een hint. Niets zo vervelend als een schoonmoeder die het lekkerder maakt en waar je een recept aan moet vragen. Dinsdag zat ik op cursus in Nibbixwoud, er werd getrakteerd op een soort rozijnencake, een beetje kleffig, maar in ene was ik terug bij mijn moeder in de keuken. Op zaterdag broeder, de hele keuken rook heerlijk, deze cake smaakte hetzelfde, geweldig, ik pakte de verpakking. Zeeuwse rozijnencake van de lokale bakker. Deze man snapt het.

Er zijn natuurlijk ook meer mannen met dat gen, het verwen-gen. Dat hoort niet alleen bij moeders, nee vaders kunnen daar ook wat van. In een gesprek bij een jong leuk stel diezelfde avond, vroeg ik aan de knappe vrouw: "Wat vind jij zo leuk aan hem, vertel eens?" Ze dacht even na en zei: "Als ik thuiskom van mijn werk dan weet ik dat hij iets lekkers heeft klaargemaakt, dan schuif ik aan, en hij verrast mij en de kinderen altijd. Ook als er bijna niets in de koelkast ligt, weet hij er toch iets heerlijks van te maken!" We moesten lachen. Ja, dat is een mooie eigenschap van een vader, van een man, iets heerlijks dampend op tafel hebben staan na een drukke dag.

Ik heb een kerel die heerlijk vis kan bakken, speciale gelaste pannen in het "vispaleis". En de schollen zwemmen uit zee zo in de lekkerste varianten op je bord. Dochterlief heeft het ook getroffen. "Komt u eten? Duco heeft lekker gekookt!" Nou, dat laat ik me geen twee keer zeggen. Keurig met het schort voor komt hij met dampende borden de dames bedienen.

Maar schoonvader spant de kroon, elke zondag al decennia lang, bakt hij niet alleen de lekkerste vis, nee hij maakt er ook een schilderij van. Een kunstwerk op het bord. Vruchten van het seizoen, perziken, ananas, peertjes, bananen, wat er maar voorhanden is gaat in de pan en wordt gedrapeerd om de sliptong. Mijn schoonmoeder is een bofkont.

Er mag wel eens een groot compliment naar de vent, de man met het verwen-gen, de vader die het doorgeeft aan de zoon, want zo gaat het toch? De vaders van tegenwoordig mogen komende zondag wel eens verwend worden, misschien een ontbijtje met lekkere roereieren, of nog beter: aardbeien. Grote rode super- aardbeien, zoet en sappig, om een stel lekkere witte warme broodjes heen gedrapeerd. Maak er een hart van, dan is zijn dag zeker geslaagd.

Jozien