De jongeren debatteerden met elkaar in de raadzaal.
De jongeren debatteerden met elkaar in de raadzaal. Foto: Jeroen van Hattum

Jongeren OSG met elkaar in debat

Het was een verfrissend onderdeel van de politieke avond die dinsdag in het gemeentehuis in Den Burg werd gehouden: tien jongeren van de OSG die onder leiding van burgemeester Michiel Uitdehaag in de raadzaal met elkaar in debat gingen. De jongeren spaarden elkaar niet, maar voerden het debat op basis van argumenten waarbij ze elkaar in hun waarde lieten en naar elkaar luisterden.

Drie onderwerpen passeerden de revue: wel of geen coffeeshop op Texel, wel of geen Duits op school en wel of geen windmolens op het eiland. Voor elk onderwerp stond tien minuten op de agenda. Wie wat wilde zeggen, ging staan. De burgemeester hield de leiding er goed in, waardoor er niet door elkaar werd gepraat. Onder meer het Duits bood stof tot discussie. Niet nodig volgens de tegenstanders, want Duitse toeristen kunnen ook wel Nederlands en er komen toch minder Duitsers naar Texel. Wel nodig, aldus de tegenstanders, want na de brexit gaat Duitsland de belangrijkste handelspartner worden. De ongeveer zeventig aanwezigen waren lovend over het debat. Volgens burgemeester Uitdehaag zou het geen kwaad kunnen om Texelse jongeren vaker met elkaar in het gemeentehuis te laten debatteren.

De politieke avond bestond verder uit verhalen van de raadsleden over het raadswerk en er was een politieke markt. De meeste aanwezigen hadden op een of andere manier al wel een link met de politieke partijen, maar er waren ook een paar belangstellenden die normaliter niet bij vergaderingen aanwezig zijn.