Floor Roeper in de groentetuin.
Floor Roeper in de groentetuin. Foto:

De Tesselse Kamp

Floor Roeper begon in december 2016 met het opstarten van zorgboerderij De Tesselse Kamp aan de Hoornderweg 20 nabij Den Burg. Ze biedt hier dagbesteding aan ouderen die te maken hebben met de gevolgen van dementie of Parkinson en aan kinderen met een zorgvraag als bijvoorbeeld ADHD of autisme. Zaterdag van 11:00 uur tot 15:00 uur is er een open dag.

"Eerst deed ik een opleiding voor docent Nederlands. Ik miste de boerderij en het contact met mensen. Het was me toch teveel voor de klas staan. Toen kwam ik de opleiding Zorgbedrijf dierhouderij tegen die ik gevolgd heb in Alkmaar. Over vier weken is die opleiding afgerond en kan het allemaal echt beginnen", vertelt ze. Floor merkte op dat er nog weinig ruimte was voor de door haar gestelde doelgroep en haar moeder spoorde haar aan om voor zichzelf te beginnen. "De boerderij was er natuurlijk al. De kinderen had ik ervaring mee vanuit mijn opleiding docente Nederlands en met het werken met mensen met dementie kwam ik in aanraking tijdens een stageperiode van mijn huidige opleiding. Het is een dankbare doelgroep om mee te werken, je ziet de mensen helemaal opbloeien." Op dit moment heeft ze één ouder iemand en op zaterdag drie kinderen in de dagbesteding, maar ze heeft ruimte voor vier mensen per dag. "Het moet wel kleinschalig blijven, zo blijft het persoonlijk, ik wil iets betekenen voor de Texelse samenleving en de oudere groep - en dus ook de groep die lijdt aan dementie - wordt steeds groter." Op het bedrijf staan naast zeventig melkkoeien wat jongvee, paarden, varkens, kippen, schapen en eenden. Daarnaast is er een groentetuin. "Genoeg werk te doen dus. De mensen in dagbesteding helpen mee met allerlei klusjes. Van het voeren van de dieren tot het onderhouden van de groentetuin. Als het slecht weer is kunnen we in de keuken van alles bakken en koken. We hebben ook een flink aantal appelbomen en kunnen bijvoorbeeld onze eigen appeltaart gaan maken."

De Tesselse Kamp is aangesloten bij Stichting Heemz.org, een collectief van kleinschalige zorgboerderijen en –bedrijven in Noord-Holland.