Roos Tijssen, Noa Boon, Marit Bonne, Bariya Boskma en Blanca van Duijn.
Roos Tijssen, Noa Boon, Marit Bonne, Bariya Boskma en Blanca van Duijn. Foto: Jeroen van Hattum

Landelijke prijs leerlingen OSG voor filmpje over netwerken

Bedenk eens wat vragen over netwerken waar je in het dagelijks leven mee te maken hebt.

Met die opdracht gingen leerlingen van de vierde klas van het VWO op de OSG in Den Burg in maart aan de slag bij het vak Algemene Natuurwetenschappen. Het leidde tot een landelijke prijs die Roos Tijssen, Marit Bonne, Noa Boon, Bariya Boskma en Blanca van Duijn vorige week in ontvangst mochten nemen.

De VWO-leerlingen waren bezig met het project Big History en dat wist docent Lutz Lohse te koppelen aan een landelijk wetenschappelijk onderzoeksprogramma naar het gebruik van netwerken. Bijvoorbeeld de netwerken die via social media ontstaan. Onderzoekers van dat programma (Networks) hadden leerlingen uitgedaagd vragen te bedenken die volgens hen de moeite waard waren nader te onderzoeken. Lohse: "Daar zijn we mee aan de slag gegaan en alle leerlingen hebben in groepjes wat bedacht en filmpjes gemaakt. Het is een democratisch proces geworden waarbij de leerlingen ook behoorlijk kritisch op elkaar waren." Roos, Marit, Noa, Bariya en Blanca kwamen tot een filmpje waarin ze in beeld tal van vragen stellen, terwijl op de achtergrond afbeeldingen van Texel voorbij flitsen. De hoofdvraag waar ze uiteindelijk gezamenlijk op uitkomen is de vraag "wordt het doel van het leven beïnvloed door netwerken?"

Tot verrassing van de leerlingen en school kwam er een paar weken geleden een telefoontje uit Amsterdam met de vraag of de groep aanwezig kon zijn op de Network Challenge 2017, een symposium over netwerken en onderdeel van het onderzoeksprogramma Networks. Het was in de vakantie, maar het lukte vier van de vijf leerlingen plus een aantal ouders om naar het Congress Centre op het Science Park in Amsterdam af te reizen.

Daar bleken de OSG-leerlingen één van de drie winnaars te zijn. Aanvankelijk zou minister Jet Bussemaker van Onderwijs de prijs (een bedrag van €450,-) uitreiken, maar zij was op het laatst verhinderd. Wiskundige en wetenschapsjournaliste Ionica Smeets reikte de prijs uit. Volgens Lohse was het een prachtige gebeurtenis waarbij de leerlingen op het symposium alvast kennis konden maken met de wetenschappelijke wereld. "Ze konden meedoen en vragen stellen. Dat was een goede voorbereiding voor later." Het filmpje is op youtube te vinden onder de term "ANW filmpje".