Gerrit Slont: Altijd in voor een praatje, klantvriendelijk en goed op de hoogte van waar wat te vinden.
Gerrit Slont: Altijd in voor een praatje, klantvriendelijk en goed op de hoogte van waar wat te vinden. Foto: Jeroen van Hattum

Halve eeuw actief bij Albert Heijn

Hij is sinds jaar en dag een vast en vertrouwd gezicht bij Albert Heijn in Den Burg. Maandag 26 juni komt daar een eind aan. Dan sluit Gerrit Slont uit Den Burg een loopbaan van liefst vijftig jaar af bij de grootgrutter.

Techniek was vroeger in huize Slont in Heemskerk voor vrijwel iedereen gesneden koek. Niet vreemd dus dat bijna iedereen bij de Hoogovens terecht kwam. Behalve Gerrit. Techniek was niet zijn ding, ook niet na vier jaar LTS, waarna hij in 1967 als 15-jarig jochie bij de Albert Heijn terecht kwam.

Dat bleek een goede keus. De detailhandel lag hem en daar kwam hij volledig tot zijn recht. Hij begon bij een filiaal in Santpoort-Noord en kwam enige tijd later bij een filiaal in Santpoort-Zuid. Dat was toen één van de laatste winkels van Albert Heijn in Nederland waar klanten nog vanachter de toonbank werden bediend. Andere winkels waren net overgegaan op zelfbediening.

De jonge Gerrit begon in het magazijn. "In de winkel mocht je niet komen", vertelt hij lachend. "Dat was een andere tijd. "Als je het goed deed, mocht je door naar de winkel en daar aan de slag." Gerrit had het in de vingers en begon na Santpoort-zuid aan een reis langs diverse filialen van Albert Heijn in Noord-Holland waar hij telkens voor langere of kortere tijd werkte om leidinggevenden te vervangen en de winkels draaiende te houden. In 1982 stond Gerrit, inmiddels getrouwd met Wilma, voor de keus: teruggaan naar Amsterdam of naar Texel waar de Albert Heijn op 13 mei 1981 van de Binnenburg naar het huidige onderkomen aan de Waalderstraat was verhuisd. Het werd Texel. Gerrit stond een paar maanden aan het roer totdat Wies Hendriks zijn intrede maakte als chef.

Blauwe bloed van Albert Heijn stroomt door de aderen

Hij ontplooide zich als een drijvende kracht die mede de Albert Heijn draaiende hield, de bevoorrading verzorgde en de schappen in de winkel gevuld hield. Tien jaar lang werkte hij samen met Hendriks en dat was een geweldige tijd. "Dat was iemand met hart voor de zaak. Ik heb ook een tijd met Jan Burgman gewerkt en dat was eveneens iemand bij wie het blauwe bloed van Albert Heijn door de aderen stroomde."

Als vast gezicht in de winkel leerde Gerrit in de loop der jaren zijn pappenheimers kennen. En Texelaars leerden Gerrit kennen. Altijd in voor een praatje, klantvriendelijk en goed op de hoogte van waar wat te vinden. "Ik vond het ook mooi om mensen advies over wijnen en bier te geven als ze daar om vroegen."

Humor mocht uiteraard niet ontbreken. "Ik had wel eens mensen die vroegen waar een product stond, waarop ik dan zei "ik weet dat wel" en vervolgens vrolijk doorliep. Dat kun je niet bij iedereen doen, maar bij sommige mensen kon het. We hebben ook wel eens een vulploegmedewerker van twee kanten tegelijk ingebouwd in het gangpad. Hij kon geen kant uit." Taal was soms een dingetje. Zo vroeg een Duitse klant ooit om "Pilze". Gerrit bracht hem keurig naar het bier, terwijl de beste man op zoek was naar champignons.

Hij kijkt met plezier terug op de TV-opnames die de Verborgen Camera in 1987 maakte. Een caissière trok tot verbijstering van de klanten vanachter de kassa potjes en verpakkingen open om de inhoud even te testen. De medewerkers hadden op de achtergrond de grootste lol. "Daar werd een deel van de dag voor vrij gemaakt. Die ruimte was er in die tijd. Zo hebben we ook nog eens een radioquiz vanuit de winkel gedaan." Verder was hij - samen met Wilma - een aantal jaren betrokken bij het zaalvoetbalteam van Albert Heijn.

Met zijn lange staat van dienst maakte hij de nodige veranderingen mee. De een goed en bij de andere had hij wel eens zijn bedenkingen. Zelf kijkt hij met plezier terug op de tijd dat er na sluitingstijd even stevig werd gebuffeld om de winkel op voorraad hebben, waarna er met elkaar meestal nog even wat gedronken werd. "Ik heb ook wel eens een jaar in pak door de winkel moeten lopen, maar dat werd gelukkig weer snel afgeschaft." Met zijn vijftig dienstjaren is hij een zeldzaamheid binnen Albert Heijn. Als eerbetoon werd hij afgelopen week landelijk uitgeroepen tot medewerker van de maand. Eén ding deed hij in al die jaren nooit en dat was plaatsnemen achter de kassa. Dat was niet aan hem besteed.

Vrijdag 23 juni is officieel zijn laatste werkdag. Maandag 26 juni kunnen klanten van 10.00 tot 16.00 uur Gerrit in de winkel een hand komen geven. De agenda is de komende tijd leeg. "Ik neem de tijd om van mijn pensioen te genieten."