Impressie van de nieuwe familiewoningen die bij Nieuw Leven komen.
Impressie van de nieuwe familiewoningen die bij Nieuw Leven komen. Tekening: Ingmar Veeger

Nieuwe familievilla's op terrein Nieuw Leven

De familie Eelman aan de Kadijksweg bij Den Burg start binnenkort met de bouw van drie luxe familiewoningen met elk twaalf bedden. Het worden huizen die qua energievoorziening volledig op zichzelf staan en waarin zorg kan worden geleverd.

De familiewoningen komen in de plaats van de huidige groepsaccommodatie van de kampeerboerderij. Die accommodatie, verouderd en niet meer in gebruik voor gasten, telt in totaal 58 slaapplaatsen. De nieuwbouw komt een eindje verderop op het perceel van Nieuw Leven met uitzicht richting de Laagwaalderweg en de Waddenzeedijk. Het worden drie geschakelde woningen van in totaal 30 meter lang, 12 meter diep en 10 meter hoog. Twee huizen kunnen worden gekoppeld, zodat één familiewoning voor 24 personen ontstaat. De slaapkamers krijgen elk eigen sanitair. De gemeente verleende eerder dit jaar de omgevingsvergunning.

De nieuwbouw is in handen van Martijn Eelman, Hendina Bijl en Paul Eelman. Nel Eelman was eveneens bij het project betrokken, totdat zij in maart dit jaar overleed. De familie Eelman startte twee jaar geleden met de voorbereidingen, waarbij onder meer de vraag op tafel lag hoe de huizen volledig zelfvoorzienend konden worden, zodat ze letterlijk niet op het lichtnet en het gasnet aangesloten hoeven te worden.

Het antwoord is volgens Martijn Eelman gevonden in 100 tot 130 zonnepanelen die met name in de zomer voor warmte en elektriciteit zorgen. Daarnaast komt er een hoogrendement pelletkachel die warmte en elektriciteit voor met name de wintermaanden verzorgt. Panelen en kachel komen op en in de voormalige groepsaccommodatie die tot receptie en dagbestedingsplek wordt omgebouwd. Ook komt er een powerpack (accu) op het erf te staan waarin opgewekte energie kan worden opgeslagen.

Het is volgens de familie voor het eerst in Europa dat dergelijke vakantiewoningen volledig 'offgrid' gaan en dus niet meer op het gas- en lichtnet zijn aangesloten. Dat wordt begeleid door het Amerikaanse Tesla, bekend van elektrische auto's, dat zich toelegt op duurzame ontwikkelingen. De pelletkachel komt bij OkkoFen uit Oostenrijk vandaan.

Er komen in de huizen zogeheten circulaire douches waarbij een beperkte hoeveelheid water wordt rondgepompt, gezuiverd en gefilterd, zodat het opnieuw als douchewater kan worden gebruikt. Dat moet op termijn leiden tot een forse besparing op het waterverbruik.

Voor het leveren van zorg in de huizen heeft de familie Eelman de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met Omring, huisartsen op het eiland en de apotheek, zodat er ingesprongen kan worden op zorgvragen van gasten. De huizen zijn toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

Voor de financiering van het project werkt Eelman samen met NewFunding, een in mei gestart crowdfundingsplatform in de Nederlandse vastgoedwereld. Dat heeft de nieuwbouw van Nieuw Leven als voorbeeldproject genomen. De komende tijd zijn TV-spotjes op RTL-Z te zien om bij investeerders belangstelling voor de nieuwe vakantiehuizen te wekken.

De familiewoningen worden gebouwd door Bruin en Weijers uit De Cocksdorp. IBS/Oele/Schoo uit Den Burg verzorgt de installaties en Tatenhove uit Oudeschild doet het grondwerk. Architectenburo Uriot & Veeger uit Den Burg ontwierp de huizen. Streven is dat uiterlijk met Pasen van 2018 de eerste gasten er kunnen verblijven. Dan komen er ook rondleidingen om te laten zien hoe het zelfvoorzien op energiegebied in de praktijk uitpakt. Bedoeling is dat er op een latere termijn nog een tweede blok vakantiewoningen komt waarin gebruik wordt gemaakt van de resterende 22 slaapplaatsen van de voormalige groepsaccommodatie.