Texel Blues 1997: La Martrice McQueen verplettert de zaal met een weergaloos optreden.
Texel Blues 1997: La Martrice McQueen verplettert de zaal met een weergaloos optreden. Foto: Archief Texelse Courant

Blues, bier en geluk

"Veel blues en een beetje geluk. Ik denk dat ik daardoor al die tijd heb weten te overleven." Harry "Cuby" Muskee, prominent muzikant op het Bluesfestival van 1998, spoelde zijn woorden weg met een flinke teug bier. Texel Blues gaat terug in de tijd.

De vaderlandse blueslegende die in de jaren zestig furore maakte met Cuby and the Blizzards, gaf op Texel een daverend concert. Hits als Appleknockers Flophouse en andere speelde hij zoals pakweg dertig jaar geleden. Herinneringen haalde hij op aan zijn optredens in Sarasani. En de Drent, overleden in 2011, kwam met een boodschap: "Net als de Drenten Drents, moeten de Texelaars gewoon Tessels blijven." Muskee was niet de enige legende op het podium van Texel Blues dat dit jaar het dertigjarig jubileum viert. Op de elfde editie speelde ook John Lagrand, oprichter van Livin' Blues. Erwin Java, ooit solo-gitarist van Herman Broods Wild Romance, speelde meesterstukjes. Met als daverende afsluiter zondagavond Smokey Wilson, de bluesgitarist van de Amerikaanse westkust. Na afloop verbaasde de bluesveteraan door in De Zwaan langs het publiek te gaan en hen stuk voor stuk te bedanken.

En zo waren er op elke editie van Texel Blues bekende bluesveteranen. Zoals in 2004 Eelco Gelling, die in de catacomben van De Lindeboom aan deze krant smeuïge verhalen vertelde over hoe hij als gitarist van Cuby and the Blizzards regelmatig Sarasani aandeed. Dat hij met Herman Brood in de wilde jaren een pijpleiding in de popboerderij had aangelegd om de band van drank te voorzien. Op het bluesfestival van 2008 verscheen gitaarvirtuoos Jan Akkerman ten tonele. Niet op de voorgrond, maar als gastspeler van The Juke Joints in Question Plaza. Toen het nieuws rondging, trok een grote schare fans naar de overvolle zaal. Gedenkwaardig dat jaar ook de uitsmijter Memo Gonzales, die De Smulpot deed zinderen.

Terugkerende muzikant op Texel Blues is Samuel Eddy, tegenwoordig spelend onder de naam Eamonn McCormack, de "Ier met een Texels hart". "Texel felt like home", vertelde hij. Neergestreken op Alexanderhoeve, voor hem de ideale omgeving om songs de schrijven, met nu en dan een jamsessie met drummer Ben Bakker en zijn muziekvrienden. Maar ook een man die het podium deelde met onder andere Akkerman en Herman Brood. In 1989 danste Eamonn al spelend op de bar van de stampvolle De Pilaar plat en in 1992 keerde hij terug als hoofdact van Texel Blues. Ook nadien zou hij het eiland nog regelmatig aandoen en ook in oktober is hij er weer bij, samen met The Gary Moore Band.

Ruben Hoeke, ook een muzikant die meerdere malen op het Texelse bluespodium stond, het kan hem zelfs niet vaak genoeg. "Hij belde eens verontwaardigd op waarom we hem dat jaar niet hadden geprogrammeerd", vertelt Fred Winkel, samen met Geert Bosscha de organisatie van Texel Blues. Dit jaar hoeft Hoeke niet te bellen, hij is weer van de partij en viert hier zelfs zijn 25-jarig jubileum.

Ook half oktober, wanneer Texel Blues het dertigjarig jubileum viert, een keur aan gerenommeerde bands en artiesten. Zoals Eric Gales & Band uit de States, uit de UK bands als Laurens Jones, Errol Linton Blues Band en Danny Giles Band. Wie er op 13, 14 en 15 oktober bij wil zijn, doet er goed aan vooraf kaarten te kopen, via www.texelblues.nl.