Jenny Witte en Alex Da Sousa laten de vlaggen van het gemaal zakken.
Jenny Witte en Alex Da Sousa laten de vlaggen van het gemaal zakken. Foto: Jeroen van Hattun

Hoogste punt van gemaal bereikt

Het nieuwe gemaal bij De Schans is naar verwachting in oktober klaar. Dat bleek laatst bij het bereiken van het hoogste punt van het nieuwe bouwwerk.

Omwonende Jenny Witte en bouwer Alex Da Sousa haalden daarbij symbolisch de vlaggen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Combinatie Tessel weg om de naam van het nieuwe gemaal (De Schans) te onthullen.

Het nieuwe gemaal kan straks driehonderd kubieke meter water per minuut de Waddenzee in pompen. De installatie is krachtiger dan het huidige gemaal, zodat er bij hoog water langer water in zee gepompt kan blijven worden.

Architect Eric Huijten van Greiner Van Goor Huijten Architecten in Amsterdam liet weten dat het nieuwe gemaal is ontworpen in de vorm van een trechter waar het water samenkomt. Via een grote glazen wand is straks te zien wat er binnen gebeurt. Het gemaal komt er hetzelfde uit te zien als het nieuwe gemaal bij Prins Hendrik dat vorig jaar werd gebouwd.

De bouw van de nieuwe gemalen Dijksmanshuizen en Eijerland bij De Cocksdorp begint naar verwachting in augustus en september en zal ook ongeveer een jaar duren. Het huidige gemaal van De Schans blijft nog een tijdje staan totdat alles vervangen is, zodat er voldoende capaciteit is om water in de Waddenzee te pompen. De vervanging van de gemalen is onderdeel van de dijkversterking die tot 2019 aan de Waddenzeedijk plaatsvindt.