Eduard Zanen, Willem Houwing en Mischa Heemskerk ter hoogte van paal 33.
Eduard Zanen, Willem Houwing en Mischa Heemskerk ter hoogte van paal 33. Foto: Niels Smit

Jubileumeditie met Texelse winst

Een jubileumeditie met Texelse winnaars, mooier had de organisatie het zich waarschijnlijk niet kunnen voorstellen. Na twee uur, 57 minuten en 29 seconden kwamen Eduard Zanen, Willem Houwing (beide Texelaars) en Mischa Heemskerk als first finishers over de streep bij paal 17. Het was een schril contrast met de langzame, windstille editie van vorig jaar toen de first finishers bijna zes en een half uur nodig hadden om het eiland te ronden.

Het was 's ochtends al snel duidelijk dat de weersomstandigheden de veertigste ronde niet in de weg zouden zitten. De zon liet zich veelvuldig zien en met windkracht 3/4 zuidwest was ook de wind geen probleem. 331 deelnemers hadden zich voor de catamaranrace ingeschreven en het grootste deel hiervan ging ook daadwerkelijk van start. Met de wind in de rug spoedden de deelnemers zich naar De Cocksdorp. Het werd al snel duidelijk dat de strijd om als eerste aan te komen tussen twee teams ging. Bij Oudeschild hadden Zanen, Houwing en Heemskerk nog maar één tegenstander over: de catamaran met Xander Pols en Stefan Dubbeldam. De rest lag toen al ver achter, zo zagen ook de massaal toegestroomde toeschouwers op de dijk van Oudeschild. Vlak achter elkaar gingen de twee catamarans het lastige stuk na Oudeschild in. Het Marsdiep bleek een moeilijk punt in de Ronde en de winnaars sloegen hierin slag. Het was pas de tweede keer dat er Texelse winnaars van de ronde waren na Eddy en Dirk Pool in 1990.

Op de finish hadden zij uiteindelijk zeven minuten en drie seconden voorsprong op de nummer twee. Voor Mischa Heemskerk was het al zijn vierde winst (2002, 2005 en 2011). Het was al met al een snelle ronde, maar niet één die de recordboeken in gaat. De snelste Ronde om Texel blijft voorlopig die van 2005 toen de winnaars twee uur, zestien minuten en 35 seconden nodig hadden. Dat jaar kwamen Houwing en Zanen als derde over de finish in 2.19.01. Uiteindelijk kwamen 221 deelnemende catamarans over de finish. Na de finish begint traditiegetrouw het grote rekenwerk. Er wordt namelijk gestreden met verschillende handicaps (afhankelijk per boot). Dit wordt bepaald aan de hand van de Texel Rating. De snelste finishers werden ook overallwinnaar in een gecorrigeerde tijd van 03:15:02, Jolbert van Dijk/Frank de Waard werden tweede in een gecorrigeerde tijd van 03:18:57 en Rogier Duijndam en Sonja Steenvoorden werden derde (03:21:48). De Texel Rating is noodzakelijk, omdat het verschil in materiaal groot is. De snelste boten halen snelheden rond de vijftig kilometer per uur, waarbij de boot boven het water zweeft en alleen de foils nog het water raken.

Surfers

Bij de windsurfers ging de winst naar Dennis Littel in drie uur en drie minuten. Hij bleef daarmee Amado Vrieswijk (3 uur 9 minuten) en Texelaar Adriaan van Rijsselberghe (3 uur 15 minuten) voor. Ereburger en tweevoudig Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe kwam als derde over de streep, maar trok zich terug uit de einduitslag vanwege het niet correct afleggen van de baan. Bij Oudeschild kwamen Littel en Vrieswijk getweeën voorbij stuiven, maar Littel toonde zich dus uiteindelijk de snelste. In tegenstelling tot de catamarans wordt er bij het windsurfen niet met verschillende klassen gewerkt, zodat de eindwinnaar direct bekend was.

Bij Oudeschild gaat de strijd nog tussen twee catamarans

Texelaars

Dertien (deels) Texelse teams haalden uiteindelijk de finish bij de catamarans. In volgorde van finishen:

1. Eduard Zanen/ Willem Houwing/ Mischa Heemskerk

33. Dirk Pool/ Sophie Brugemann;

42. Andréas Monen/ Sandra Körprich;

46. Kees Bakker/ Bas Bakker;

60. Jeroen Staamer/ Tijmen de Ritter;

65. Duco van der Kuij/ Marleen Tromp;

89. Henk Prins/ Eric Haeck;

103. Martin Maat;

168. Douwe Monsma/ Bob Hensen;

182. Anna van der Duim/ Tryntsje Postma;

203. Thony Katz / Daan van der Heiden

204. Peter Wetsteen/ Mendy Wetsteen;

218. Jeroen van Rossum/ Marco van de Vijver

De volledige uitslagen zijn te vinden op: https://registrations.roundtexel.com/finish#.

Bij de windsurfers deden 31 deelnemers mee, waarvan vijf Texelaars. Alle vijf haalden zij de eindstreep, waarna Dorian van Rijsselberghe zich dus terugtrok uit de einduitslag. In volgorde van finishen:

3. Adriaan van Rijsselberghe;

18. Jakob Kooij;

22. Bas Mulder;

24. Peter Mulder

Teruggetrokken uit de uitslag: Dorian van Rijsselberghe.

De volledige uitslag is te vinden op: https://roundtexel.com/results-round-texel-windsurfing-2017/