"Sinds 2,5 jaar run ik met mijn vader en zusje de schapen/bezoekboerderij aan de Pontweg en ik kan me geen ander leven meer voorstellen."

Ik wist het zeker, boer word ik nooit...

Wat is je favoriete plek op Texel?

Voor mijn werk ben ik dagelijks op de Hoge Berg te vinden, hier voel ik mij het beste op mijn plek. Verder barsten we natuurlijk van de mooie plekken op het eiland!

Ben je geboren en getogen op Texel?

Jazeker, geboren in de De Ruyterstraat en een jaartje later verkast naar Rozenhout aan de Doolhof. Tussendoor een paar jaar voor de studie naar de overkant geweest, maar zodra ik vrij was met gierende banden weer naar Texel. Toen ik een baan kreeg bij Autospuiterij Betsema een huis gekocht in Den Burg en sinds 2 jaar woon ik samen met Marieke en onze kinderen Gijs en Joris op Noord Haffel aan de Pontweg.

Voorrecht dat onze kinderen op Texel kunnen opgroeien

Wat voor werk doe je op Texel?

Toen ik een jaar of 16 was wist ik één ding zeker, boer word ik nooit! Nu run ik sinds 2,5 jaar samen met mijn vader en zusje de schapen/bezoekboerderij aan de Pontweg en zou me geen ander leven meer voor kunnen stellen. Wij hebben een schapenboerderij met 600 schapen en zijn ook open voor bezoekers. Vele Texelaars hebben wel een kennis met een boerderij, maar er zijn genoeg mensen die nog nooit op een boerderij geweest zijn. Wij kunnen ze die mogelijkheid wel bieden. We proberen de mensen een indruk te geven wat het boerenleven inhoudt. De combinatie van het werken met dieren en onze bezoekfunctie spreekt mij erg aan.

Wat doe je naast je werk?

Het werk slokt nogal veel vrije tijd op. Maar als ik vrij ben dan ga ik er graag met het gezin op uit. Ook eten we geregeld een hapje met vrienden. Verder ben ik regelmatig aan het klussen. Onze boerderij heeft een beetje last van achterstallig onderhoud, ben dit nu deel voor deel aan het verbouwen. Mocht er dan nog tijd over zijn dan ga ik ook graag even kitesurfen of een balletje slaan op de tennisbaan.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Toen Marieke nog in Amsterdam studeerde ging ik daar ook regelmatig heen, prachtige stad maar de mensen daar leven veel meer in hun eigen wereldje. De helft kent zijn eigen buurman niet eens. Ook heb je daar veel meer met rangen en standen te maken. Hier maakt het niet uit of je advocaat of boer bent, iedereen wordt gelijk behandeld. 'Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg' is een spreuk die menig Texelaar op het lijf geschreven is. Hier houd ik wel van!

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Texel heeft alles! Sinds ik tussen de schapen zit, ben ik de natuur nog meer gaan waarderen. Als ik het rondje langs de schapen doe, heb ik ook niet het gevoel dat ik aan het werk ben. Het hele jaar door ben ik aan het genieten. Dit kan zijn van een prachtige zonsop- of -ondergang. De overvliegende vogels, of juist de vogels die pal voor je neus neerdalen. Of de rust als je midden in het weiland tussen de schapen staat. Prachtig! Soms gaan we 's avonds bij het strandhuisje eten. Overdag kan je er over de hoofden lopen maar in de avonduren loopt er geen kip. Dan voel je je echt als een god in Frankrijk.

In welk café/restaurant kom je graag?

Vanaf mijn 16e heb ik heel wat cafés bezocht. Tegenwoordig zijn het meer paviljoens en restaurants waar we langs gaan. Omdat er zoveel goed aanbod op het eiland is, wisselen we dat graag af.

Wat moet er vooral blijven zoals het is?

Er hoeven van mij niet nog meer "gemaakte" natuurgebieden bij te komen, juist de combinatie met agrarisch grondgebied en natuur vind ik mooi. Waar ik alleen wel bang voor ben is dat we een beetje doorslaan. Op de Hoge Berg krijgen we ook met steeds strengere eisen te maken met betrekking tot het grondgebruik. We zijn hier met de Hoge Berg boeren druk mee bezig om er samen met de natuurorganisaties uit te komen. Maar als de organisaties zich vasthouden aan de strengere eisen dan ben ik bang dat er over 5 jaar nog weinig schapen op de Hoge Berg lopen.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik zou graag meer een eenheid willen zien qua bebouwing. Ik begrijp dat dat lastig is, maar het wordt mijns inziens zo'n allegaartje op het eiland.

Goede herinnering aan Texel?

Texel is fantastisch om op te groeien. Omdat ik het grootste gedeelte van mijn jeugd op de boerderij woonde, speelde veel zich buiten af. Hutten bouwen in de boomgaard met jeugdvriend Dolf. Oorlogje spelen in het bossie (zeven pannenkoeken) met heel de buurt. Met de fiets crossen op het Skillepaadje met Ricardo. In de bollen werken bij mijn vader en 's avonds in de kantine voordrinken. Toen kwam de Beachclub, die bestond uit een ruimte in de schuur waar de oude bar van SV Texel in stond en er lag zand op de grond. Hier zaten we zo goed als elk weekend met de vriendengroep! Leren kiten van mijn broer Yvo. Ongelooflijk veel mooie kite-sessies meegemaakt, hier is Texel ook echt uitermate geschikt voor. En waar ik ook van kan genieten is dat mijn kinderen hier op kunnen groeien, dit vind ik echt een voorrecht.

Wat is er zonde aan Texel?

Ik heb weleens het idee dat er soms plannen voorgedragen worden terwijl de beslissingen al lang genomen zijn. Net zoals bij Ceres nu gebeurd is. Vroeger kwamen wij zeer regelmatig op het strandje, straks kunnen we er door een hek naar kijken. Dat vind ik zonde.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

Je hebt hier alles! De rust, de ruimte, maar als je wilt ook de drukte. Prachtige stranden en natuurgebieden. Meeste zonuren. Gezellige dorpjes. Gezellige mensen.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Dan hoop ik nog steeds vol overgave de boerderij samen met mijn zusje te runnen (mijn vader zal het tegen die tijd wel wat rustiger aan willen doen denk ik). En hopelijk hebben we een goede overeenkomst met de natuurorganisaties zodat we onze schapen nog op de Hoge Berg kunnen laten grazen. Verder hoop ik ook wat meer tijd voor het gezin vrij te kunnen maken, ik wil niet die man zijn die op zondag alleen maar het vlees snijdt.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Ricardo de Graaf, vroegere buurjongen op het Sandershuus en een goede kameraad. Hij heeft een eigen camping, zet zich op vele manieren in voor het eiland en hij is een mooie persoonlijkheid.