Aanvraag paviljoen paal 15 afgewezen

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) wijst de vergunningsaanvraag voor de bouw van een permanent strandpaviljoen op paal 15 af.

Een tegenvaller voor exploitant Joost Hoogenbosch: Bedoeling was dat het permanente paviljoen zou komen op het plek waar nu het seizoenbedrijf staat. Bijzonder is dat de gemeente de omgevingsvergunning al heeft afgegeven, maar dat HHNK de aanvraag weigert. Hoogenbosch: "Dat maakt de situatie wel heel bijzonder. Dat je van het ene overheidsapparaat mag bouwen en van het andere niet." Het besluit van het hoogheemraadschap heeft een tijd op zich laten wachten. Er zijn verschillende belangen die zorgvuldig afgewogen moeten worden. "Het duurde lang, er viel geen beslissing. Ik wil graag in 2018 bouwen en heb HHNK gevraagd of ze een knoop willen doorhakken." Dat hebben ze gedaan, maar niet op de manier zoals Hoogenbosch dat graag had gezien. Hij had er al een vaste stroomaansluiting laten aanleggen. "Het is heel zuur allemaal." Er is al een tijdje gesteggel over het paviljoen. Waar op andere strandslagen wel permanente paviljoens konden worden gebouwd, geeft HHNK op Westerslag niet de benodigde watervergunning af.

Afweging

Bij de afweging om wel of geen vergunning te geven staat bij HHNK de waterveiligheid voorop. "Bij onze Hollandse zandige kust is het belangrijk dat er voldoende zand in het profiel aanwezig blijft als bescherming tegen overstroming vanuit de zee. Dat betekent dat wij kijken of de duinen voldoende zand krijgen om aan te groeien. We monitoren of het duin geen schade oploopt, of het zich goed kan herstellen, de eventuele gaten weer dicht stuiven, etc. Vanuit het Rijk is de basiskustlijn bepaald en een zogenoemde calamiteitenstrook, een strook langs het strand voor waterveiligheid en behoud van het kustfundament. Deze strook dient ook om te garanderen dat hulpdiensten over het strand kunnen. Bij de vergunningsaanvraag beoordelen wij of het paviljoen past binnen de ruimte die overblijft vanuit duinvoet en calamiteitenstrook. De maatvoering van het strandpaviljoen is daarbij essentieel. Een bouwwerk van 50 meter heeft meer invloed op het duin dan eentje van 10 meter. Al deze aspecten worden meegewogen bij een vergunningsaanvraag. Omdat de vergunningsprocedure van paal 15 nog onderhanden is, en het dus een zaak tussen aanvrager en het hoogheemraadschap is, kunnen we naar derden alleen ons algemene beleid uitleggen."

Volgens Hoogenbosch is er tussen het paviljoenen en de duinen voldoende ruimte aanwezig voor aangroei van duinen. Nu de aanvraag definitief is afgewezen, heeft hij nog de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen. Wat het hoogheemraadschap betreft zijn er alternatieven te bedenken waarbij het medegebruik van de primaire duinwaterkering ter plaatse mogelijk is.