Signeren onder toeziend oog van 'Elsje' en VVV-directeur Frank Spooren.
Signeren onder toeziend oog van 'Elsje' en VVV-directeur Frank Spooren. Foto: Jeroen van Hattum

Elsje krijgt eigen stripalbum met een serie avonturen op Texel

Elsje die het licht van de vuurtoren naar haar hand zet om te zonnebaden, Elsje die strijd levert met een zeehond en Elsje die een dappere poging onderneemt om rotzooi uit zee te ruimen.

Zomaar een aantal strips uit het nieuwe stripalbum 'Elsje op Texel' van Gerben Valkema en Eric Hercules uit Den Burg. Het album werd woensdagmiddag gepresenteerd bij de VVV in Den Burg. Directeur Frank Spooren kreeg het eerste exemplaar uit handen van een look-alike van Elsje, het stripfiguur waar Hercules en Valkema in 2007 mee begonnen.

'Elsje op Texel' is geheel aan Texel gewijd. De vuurtoren duikt meermalen op, het strand is een dankbaar onderwerp, zeehonden komen voorbij en ook kleine details als de Texelse vlag zijn te zijn. Spooren gaf er trots op te zijn dat Texel nu een eigen stripalbum heeft.

Uitgeverij L, onderdeel van uitgeverij Don Lawrence Collection, heeft vijfduizend exemplaren van 'Elsje op Texel' op de markt gebracht. De strip is landelijk verkrijgbaar en bij de boekhandels, supermarkten, Ecomare, Flora en de VVV op het eiland. Er is een Nederlandse versie en ook een Duitse versie.

ercules (in het dagelijks leven wethouder op Texel) en Valkema schrijven en tekenen Elsje inmiddels tien jaar. Ze hebben meerdere albums gepubliceerd en ook diverse prijzen gewonnen waaronder de Stripschappenning in 2013 en de Willy Vandersteenprijs in 2016.