Zuidwesterstorm aan kust laat Ronde om Texel niet ongemoeid

Afgelaste wedstrijden en catamarans die voor de zekerheid maar wat hoger op het strand zijn gelegd.

De zuidwesterstorm is de afgelopen dagen niet ongemerkt aan de Ronde om Texel voorbij gegaan. Van de zogeheten Global Challenge Catamaran Cup Texel Rating, die afgelopen zaterdag begon, moesten twee dagen worden afgelast als gevolg van de weersomstandigheden. Er is wel een geldige uitslag, omdat er zaterdag en zondag toch zeven races gevaren konden worden.

Voor komende zaterdag 10 juni zien de weersomstandigheden er vooralsnog gunstiger uit. Er wordt een zuidwestenwind kracht drie tot vier verwacht en dat zou voor de Ronde niet verkeerd zijn. Vraag is in hoeverre het water tegen die tijd rustiger is geworden.

Op de inschrijflijst van de Ronde stonden woensdag tegen de driehonderd catamarans. Er mogen er dit jaar weer maximaal 550 catamarans meedoen. De start van de wedstrijd is naar verwachting tussen 8:30 en 10:00 uur. Op de skippersmeeting, die zaterdagochtend om 7:15 uur op het strand bij paal 17 begint, wordt de exacte starttijd bekendgemaakt. Als de omstandigheden het niet toelaten, kan de Ronde naar zondag verschuiven.

Een half uur na de start van de Ronde begint het NK Marathon Windsurfen. Aan de start tweevoudig Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe, Adriaan van Rijsselberghe en andere surftoppers. In de tent op het strand zijn vanaf vandaag (donderdag) elke avond optredens gepland en er is bij de tent een expositie ingericht die gewijd is aan het veertigjarig bestaan van de catamaranrace.