David en Rachel Lodder met hun kinderen Jael en Joas.
David en Rachel Lodder met hun kinderen Jael en Joas. Foto: Jeroen van Hattum

"Als voorganger graag midden tussen de mensen staan"

Het begon met een keer kamperen op Texel. David en Rachel Lodder uit Hendrik-Ido-Ambacht stonden naast Jacob en Leonie Folkerts waarbij het gesprek op de Baptistengemeente kwam.

Folkerts vertelde dat hij en zijn vrouw als voorgangers naar de Baptistengemeente in Drachten gingen, waardoor er een post op Texel vrij kwam. Een wens van David (36) om voorganger te worden, leefde op en van het één kwam het ander. Komende zondag worden hij en Rachel (35) als nieuw voorgangersechtpaar van de Baptistengemeente Texel ingezegend.

Texel wordt hun eerste gemeente. David, die theologie studeerde, werkte de afgelopen dertien jaar als hulpverlener bij de evangelische ggz-instelling De Hoop. Rachel was teamleider van een huis waar jongeren worden opgevangen en leren op zichzelf te staan.

"Het is voor ons een lang proces geweest of we dit moesten doen", vertellen de twee in hun nieuwe woonhuis in Oudeschild, "maar we zijn door God geleid." Ze voerden gesprekken met vertegenwoordigers van de kerk, David verzorgde een paar keer een dienst in het kerkgebouw in Den Burg en begin dit jaar kwam het verzoek van de gemeente of ze het nieuwe voorgangersechtpaar wilden worden.

De eerste kennismakingen op het eiland zijn volgens de twee tot nu toe zeer prettig verlopen. "We hebben al diverse mensen ontmoet en dat gaf een welkom gevoel." Een broer van Rachel (Thomas Heijdeman) verhuisde een tijdje geleden al naar het eiland, hij is getrouwd met de Texelse Marleen de Vries. David nam recent zijn intrek in de nieuwe woning aan de Kerkesteeg, Rachel volgt definitief met hun kinderen Jael en Joas zodra hun schooljaar is afgelopen. Volgend schooljaar gaan ze verder op de Bruinvis.

David was bij De Hoop hulpverlener in de verslavingszorg. "Dat waren alle soorten verslaving die je maar kunt bedenken. Bij de gesprekken was het kijken wat er onder de verslaving zat en waarom iemand verslaafd was geraakt. Het waren ook gesprekken over het geven van invulling en zingeving aan je leven."

De inzegeningsdienst is komende zondag in het kerkgebouw aan de Julianastraat in Den Burg. David heeft zich als predikant alvast één ding voorgenomen. "Als voorganger wil ik graag tussen de mensen staan. Daar is de kerk ook voor. Ik wil geen afstand. Jezus ging vroeger niet bij de hoge heren in de synagoge zitten, maar juist bij de mensen aan de rand van de samenleving om hen te helpen. Ik wil me graag vast houden aan die gedachte."