De bestuursleden van de Stichting Waterrijke Perspectieven bij het 'haventje van Sil'. Links van de dam moet de wadsteiger komen.
De bestuursleden van de Stichting Waterrijke Perspectieven bij het 'haventje van Sil'. Links van de dam moet de wadsteiger komen. Foto: Jeroen van Hattum

Wadsteiger na jaren voorbereiden in zicht

Een zucht van verlichting vorige week bij de Stichting Waterrijke Perspectieven in De Cocksdorp.

Met de toezegging van een half miljoen euro uit het Waddenfonds kreeg de stichting na jaren van voorbereiding de financiering rond voor een wadsteiger naast het 'haventje van Sil', een uitkijkpunt op de dijk en een brede trap tegen de dijk plus een traplift voor mindervaliden.

De plannen bestaan sinds 2013 en zijn onderdeel van het grotere plan om De Cocksdorp een waterdorp te laten worden. De plannen werden ontwikkeld door een aantal bewoners van De Cocksdorp, nadat de supermarkt uit de Kikkertstraat was verhuisd en de vraag rees hoe De Cocksdorp in de toekomst aantrekkelijk zou kunnen blijven voor toeristen.

Dat leidde tot een project in twee delen. Het eerste deel: de aanleg van de straatvitrines in de Kikkertstraat en het waterplein (met waterspeelplaats) tussen de huisartsenpraktijk en de pizzeria. Aanvankelijk was er ook sprake van een trekpontje over de Roggesloot, maar dat idee riep weerstand op. De straatvitrines zijn er al een tijdje en naar verwachting beginnen Bart Boon en Expotise binnenkort met de aanleg van de waterspeelplaats op het waterplein. Die speelplaats liep veel vertraging op, onder meer omdat de aanvankelijk aangetrokken aannemer failliet ging. Het duurde ook langer, omdat extra subsidie nodig was om de speelplaats voor mindervaliden toegankelijk te maken. Voorzitter Wil Homan van Waterrijke Perspectieven verwacht dat de speelplaats eind augustus klaar is. Het Waddenfonds trok er een paar jaar geleden €99.000,- voor uit.

Het tweede deel van alle plannen bestaat uit de ruim 150 meter lange wadsteiger, de brede trap met traplift en het uitkijkpunt op de dijk in het verlengde van de Kikkertstraat. Dat moet volgens Waterrijke Perspectieven leiden tot een betere verbinding tussen het dorp en het wad. De steiger is bedoeld om gasten "zonder natte schoenen en met droge voeten" het wad te laten bezoeken en hij moet mensen in een rolstoel de kans bieden het wad van dichtbij mee te maken. De stichting verwacht dat een kwart van de mensen die jaarlijks de vuurtoren bezoekt ook naar de wadsteiger komt. Dat zou neerkomen op 27.500 bezoekers per jaar. "Na uitgewaaid te zijn, zal een groot deel De Cocksdorp aandoen en daar versnaperingen nuttigen."

Voor het tweede deel van alle werd de afgelopen jaren vaker bij het Waddenfonds subsidie aangevraagd, maar dat werd eerst een paar keer afgewezen. De stichting heeft ook toezeggingen gekregen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (€80.000,-), Samen één Texel (€40.000,-) STIFT (€55.000,-) en de Gollardsstichting (€55.000,-) voor steiger, trap en uitkijkpunt.

De gemeente heeft steun uitgesproken om mee te helpen, Natuurmonumenten is bereid het beheer en onderhoud van de steiger te verzorgen. Die wordt gebouw met behulp van meerpalen. Ecomare en het Vogelinformatiecentrum willen vanaf het uitkijkpunt excursies gaan verzorgen. Het punt is er ook om informatie over de Waddenzee als werelderfgoed te verschaffen. De ontwerpen zijn landschapsarchitect Berrie van Elderen uit Haarlem en Expotise. Esther Krijnen van InnoFund hielp mee met de subsidies. Volgens Homan begint nu het traject om de vergunningen geregeld te krijgen. Aandachtspunt daarbij is dat er voldoende parkeergelegenheid moet zijn. Op Facebook was de afgelopen dagen te lezen dat niet iedereen even enthousiast is over de komst van de wadsteiger. Volgens Homan hoort dat erbij. "Tachtig tot negentig procent van de mensen is gelukkig wel enthousiast." Hij benadrukt dat de steiger naast het 'haventje van Sil' komt en dat het haventje zelf intact blijft. Het gebouw van het gemaal blijft ook en is in beeld als educatief informatiecentrum over de Waddenzee.