Afbeelding
Foto: Artex Kunstenschool

Kunstlezing over

Florence bij Artex

Artex houdt dinsdagavond 13 juni een kunstlezing over de Italiaanse stad Florence. Deze lezing van twee uur wordt gegeven door de kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

Florence laat zich niet in een zin samenvatten. De stad is een van de belangrijkste centra van de renaissance, maar ook in de eeuwen daarvoor en daarna is er kunst van de bovenste plank gemaakt. Deze lezing wordt een bijzondere reis naar het hart van de kunst. Geschiedenis en kunstgeschiedenis komen vaak samen, zoals in de prachtige 'Spaanse Kapel' in de Santa Maria Novella. De deuren van het baptisterium van de kathedraal behoren tot de eerste kunstwerken van de Renaissance. De enorme dom is gebouwd door onder meer Giotto en Brunelleschi. Getoond wordt ook hoe in de schilderkunst het perspectief werd uitgevonden en welke mogelijkheden deze uitvinding bood aan genieën als Masaccio. En ook Michelangelo's David, het 'ospedale degli innocenti' en de harmonieuze proporties die de Renaissance karakteriseren komen natuurlijk uitgebreid aan bod. Aan de hand van kunst uit het museum Uffizi wordt getoond welke rijkdom Florence tot in de moderne tijd te bieden heeft. De lezing begint om 20:00 uur in de Voorspeelruimte van Artex. De lezing duurt twee uur en kost €10,- per persoon inclusief koffie/thee/lekkers en een hand-out van de lezing. Vooraf reserveren is gewenst. Dat kan via info@artex-texel.nl of 0222-313493.

Krzysztof Dobrowolski-Onclin is cum laude afgestudeerd in kunstgeschiedenis en Franse letterkunde en heeft aan de universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau gestudeerd.