Afbeelding
Foto: Ed Witte

Bezinning

Okee, ik ontkom er ook niet aan, ik ga me eveneens wijden aan het plan voor het Huisje van Bezinning op de Hors. Vooropgesteld: het idee is loffelijk, maar de beoogde plek zou ik ook niet meteen als de meest gelukkig beoogde plek op Texel beschouwen.

Een beetje historie in acht nemend, durf ik hier wel te stellen dat er geen sprake kan zijn van een moedwillige poging van eilanddichter Mare van der Mast om een 'stiltepretpark' of iets dergelijks van de Hors te maken. Sterker, ik denk dat het zelfs goed is om het op deze plek voor Mare op te nemen. Die krijgt momenteel nogal wat over zich heen, terwijl ze consequent is in haar ideeën om plekken van bezinning te creëren.

Dan kijk ik niet naar het Huisje van Bezinning dat ze een paar jaar geleden al in de Dennen maakte, maar ga ik terug naar 2007 toen Mare nog als leerling op de OSG zat en een loze ruimte in de fietsenkelder had omgetoverd in een eigen ruimte voor de leerlingen. Een plek waar ze even tot zichzelf konden komen. Vloerkleden op de grond, de schoenen moesten uit en er hing inderdaad een serene rust. Oftewel: een voorloper van de latere Huisjes van Bezinning.

Nu moet ik bekennen dat ik maar één keer in die ruimte ('t Onderonsje) ben geweest. Ik weet dus niet hoe het zich verder heeft ontwikkeld, maar mijn gedachte destijds was dat die bezinningsruimte geen problemen zou gaan veroorzaken. Simpelweg omdat het te specifiek was, waardoor je op voorhand kon uittellen dat het onderkomen vanzelf wel het juiste publiek zou trekken.

Maar goed, een oude fietsenkelder van de OSG is toch wat anders dan een natuurgebied als de Hors, dus je moet er ook niet raar van opkijken dat een beoogd 'Huisje van Bezinning' op die plek een hoop mensen in beroering brengt, zeker omdat het college ook nog eens vijf mille subsidie heeft toegezegd.

Ik vermoed dat Mare oprecht overvallen moet zijn door alle kritiek. Hopelijk is duidelijk dat die vooral over de beoogde plek gaat. Het idee zelf sluit prima aan bij de initiatieven die ze eerder al bedacht en het zou jammer zijn als daar nu een rem op zou komen.

Jeroen van Hattum