Veel belangstelling voor de Ronde.
Veel belangstelling voor de Ronde.

grootste catamaranrace ter wereld

De zeilers kunnen op dat moment niet bevroeden dat ze aan het begin staan van een evenement dat zal uitgroeien tot 'de grootste catamaranwedstrijd ter wereld'. De groei is er al snel. In 1981 verschuift de start naar Paal 17 en in 1983 liggen er al bijna zeshonderd catamarans op het water. Een jaar later wordt voor het eerst gestart met een helikopter die – voorzien van een rookpot – over de startlijn vliegt, zodat het voor alle zeilers op het water goed duidelijk is wanneer de wedstrijd start. Het aantal deelnemers loopt verder op tot officieel negenhonderd en er is jaarlijks een combinatie met Texel Jazz. De eerste groeipijnen doen zich ook voor. Vanuit de Texelse politiek klinken vanaf 1985 de zorgen dat de Ronde niet te commercieel met allerlei activiteiten moet worden, maar Texels moet blijven. Bestuurlijk zijn er eveneens hobbels te nemen. Zo wordt in 1986 de Stichting Ronde om Texel opgericht om Kustzeilvereniging Westerslag, waar de Ronde begon, te ontlasten bij de organisatie. De lokale radio begint verslag te doen van de Ronde en dat groeit uit tot een uitzending waar jaarlijks veel Texelaars naar luisteren.

Strand vol

Begin jaren negentig neemt het aantal catamarans iets af, maar de Ronde kan gemiddeld op 600 tot 700 deelnemers rekenen. Het leidt jaarlijks tot een strand vol catamarans bij Paal 17. In 1996 wordt de combinatie Ronde en Texel Jazz losgelaten. De stichting Ronde om Texel krijgt dat jaar een nieuwe structuur om meer duidelijkheid te bieden in de taken van de stichting en van de kustzeilvereniging. Bestuurlijk blijft er alsnog wat deining, totdat in 1999 wordt besloten dat de meeste taken overgaan naar de organiserende stichting.

Internet

Eind jaren negentig maakt de digitalisering zijn opwachting in het jaarlijkse evenement. Met behulp van PTT Telecom zijn in 1997 voor het eerst de uitslagen van de Ronde op internet te lezen. Cisco rust een aantal catamarans uit met kastjes (track- en tracing), zodat via internet live op een scherm te zien is waar de boten varen. Het zijn echter ook de jaren waarin de Ronde weer behoorlijk commercieel wordt en voor diverse Texelaars gevoelsmatig op afstand komt te staan. Het zijn ook de jaren met de TROS en 3FM dagelijks live vanaf het strand en optredens van vele bekende artiesten in de grote tent op het strand. Een kentering doet zich voor als Zwitserleven in 2003 aantreedt als nieuwe hoofdsponsor. De Ronde moet weer Texelser worden met de nadruk op het zeilen. Het aantal deelnemers ligt gemiddeld tussen de vijf- en de zeshonderd. Tussen de zeilers bevinden zich nationale en internationale toppers onder wie medaillewinnaars catamaranzeilen op de Olympische Spelen. De terugkeer naar de Texelse roots krijgt symbolisch zijn beslag als in 2005 de container op het parkeerterrein wordt vernoemd naar de overleden Willem 'Pluis' Huizinga die als één van de dé vrijwilligers van de Ronde geldt. Jaarlijks zijn het honderden, veelal Texelse vrijwilligers, die de Ronde mogelijk maken. Het containerdorp op het parkeerterrein en het containerdorp op het strand bij Paal 17 zijn beiden een kloppend hart van het evenement.

In 2007 doet het zeilerscafé voor het eerst zijn intrede. Het is een wat rustigere tent op het strand waar zeilers, die in de feesttent weinig te zoeken hebben, zich met elkaar kunnen ophouden. De Ronde is een aantal jaar in rustig vaarwater. Een belangrijk moment doet zich voor in 2012 als slecht weer voor een vierde keer in de historie tot een afgelasting dreigt te leiden. Het bestuur polst of het mogelijk is de Ronde te verplaatsen naar de zondag, waarna binnen twee dagen een monsteroperatie volgt om alles en iedereen naar de zondag te krijgen. Dat lukt met als resultaat een prachtige Ronde (met 250 zeilers die gebleven zijn) en een goed gevoel bij veel betrokkenen. Kort daarna steekt toch weer bestuurlijke onrust de kop op, nadat Zwitserleven bekend heeft gemaakt zich terug te gaan trekken als hoofdsponsor. Het resultaat is dat diverse betrokkenen opstappen. De toekomst van de Ronde hangt aan een zijden draad, totdat in 2015 een nieuw bestuur aantreedt dat in relatief korte tijd alsnog een Ronde organiseert. De nadruk ligt op het zeilen, de activiteiten op het strand worden tot een minimum beperkt. Het wordt een geslaagd Rondje. Kanttekening is dat het aantal deelnemers naar 250 is gezakt en dat is ook het maximum dat door de provincie wordt toegestaan. De Ronde van 2016 dreigt als een nachtkaars uit te gaan bij gebrek aan wind, maar het wordt uiteindelijk toch nog een mooie Ronde (wel de op één na langzaamste sinds 1978) omdat tien van 250 gestarte boten weten rond te komen. Komende zaterdag 10 juni moet duidelijk worden hoe de veertigste editie eruit zal zien.

Skippersmeeting

De veertigste editie start naar verwachting tussen 8.30 en 10.00 uur. De exacte starttijd wordt in de ochtend bekendgemaakt tijdens de skippersmeeting die om 7.15 uur op het strand bij Paal 17 begint en waar iedereen wordt bijgepraat over de laatste stand zaken met betrekking tot de Ronde om Texel.

Uitkijkpost van vroeger.
Kijken vanaf de dijk in Oudeschild.
Champagne voor de winnaars.
Parkeerterrein bij Paal 17.
Skippersmeeting.
Het ronden van de noordpunt van het eiland.
Met plezier op het water.
Het containerdorp van transport.
Met iets minder plezier op het water.
Zo vrij als een vogel.