Bluesicoon Harry Muskee in actie op het festival van 1992
Bluesicoon Harry Muskee in actie op het festival van 1992 Foto: Archief Texelse Courant

Texel Blues: back tot the roots

Texel Blues. Nu niet meer weg te denken, maar ooit was dat anders. Het was Jan Koomen die als uitbater van de Slock dertig jaar geleden het initiatief nam.

Jan was destijds lid van de groep vrijwilligers die het vermaarde Jazz Festival organiseerde. Daarop werd ook bluesmuziek gespeeld, maar het stak hem als bluesliefhebber dat deze muziekstijl slechts in beperkte mate was te horen op het festival. Jazz-aanhangers vonden dat het festival "zuiver" moest blijven. Maar Koomen zag hoe de belangstelling voor blues groeide en ijverde voor een eigen bluesfestival. Hij zocht en vond versterking. Onder meer in de persoon van Kick Smit. Koomen: "Kick is honderd procent betrouwbaar". En hij vond Bluesliefhebber Gelein Jansen aan zijn zijde. Zo gebeurde het dat in oktober 1988 in Den Burg het eerste Bluesfestival werd gehouden. Met klinkende namen als blues-icoon Harry Muskee, The Slime Hunters en The Crew direct een doorslaand succes. Veel Texelaars bezochten het festival, maar ook veel liefhebbers van de overkant die er speciaal voor naar het eiland kwamen. De rest is geschiedenis, maar het zou zonde zijn daar niets van te memoreren.

Het festival groeide van één al snel naar twee avonden, met zelfs een afsluiting op zondag. Menig rock- en bluesgigant speelde er, Jan Akkerman, Herman Brood en andere grootheden kwamen voorbij. En ook het summum: een bluesveteraan, liefst een Amerikaan. Zoals bluesgitarist Louisiana Red, de klapper van Texel Blues in 1990, in deze krant vereeuwigd terwijl hij vanuit de nek zijn gitaar bespeelde. Ook Oscar Benton was er, die recent zijn gezichtsvermogen was verloren. Desondanks een blues-waardig optreden.

Het bluesfestival werd zó populair – bij bezoekers én artiesten – dat deze krant na de editie van 1991 kopte: "Gaat bluesfestival aan eigen succes ten onder?" Een verwijzing naar de enorme toeloop, waardoor cafébazen geen nieuwe klanten meer toelieten en gemor ontstond. Maar het bluesfestival bleef bestaan en viert half oktober alweer de dertigste editie. Zoals artiesten elkaar in de loop der jaren afwisselden, zo ging het ook met de organisatie. Jansen, Koomen, Ewout Adriaans, Jeroen Dros, Geert Bosscha, alweer enige jaren bijgestaan door Fred Winkel.