Marian Merkelbach van De Lieuw ontvangt het eerste exemplaar van wethouder Frank Kingma.
Marian Merkelbach van De Lieuw ontvangt het eerste exemplaar van wethouder Frank Kingma. Foto: Gerard Timmerman

"Leve het landschap" vol lof over natuur in Texelse cultuurgebieden

Natuur vindt je niet alleen in bos, duinen en op het wad. Ook op tuunwallen, in wegbermen, slootkanten en oevers, akkerranden, dijken en holle weggetjes tiert de natuur welig. Het antwoord op de vraag: welke natuur kun je vinden in de Texelse cultuurgebieden, staat in het nieuwe magazine "Leve het landschap".

Het eiland bestaat voor een derde uit natuurgebied, de rest is in cultuur gebracht. Maar ook daar zijn de natuurlijke rijkdommen groot. En divers. 36 soorten vlinders zijn hier geteld, vele honderden verschillende vogels en nog meer hogere planten. "We zijn er trots op en moeten zorgen dat het zo blijft", zei wethouder Frank Kingma bij de presentatie van het magazine op hoeve de oude Witte Engel van de familie Hin. Op het land langs de Hoornderweg wordt al enige tijd biologisch geboerd, de kleinbloemige Amsinckia staat er bijvoorbeeld uitbundig te bloeien. Het land wordt doorkruist door tuunwallen, 115 kilometer is er nog over van de 350 km die Texel ooit had. Gemaakt door mensenhanden, maar een broedplaats voor scholeksters, de veldleeuwerik maar ook voor de noordse woelmuis en insecten zoals graafbijen en -wespen en vlinders als het Icarusblauwtje en het Zwartsprietdikkopje. Je vindt er plantensoorten als Engels gras, Grasklokje en schapenzuring.

Windsingels die je overal op Texel tegenkomt bieden niet alleen beschutting, ze herbergen ook allerlei soorten planten en dieren. Koperwieken, Kramsvogels en het Goudhaantje duiken er vanuit het luchtruim in en er groeien allerlei planten. Sneeuwklokjes, speenkruid en de egelantier, honds- en heggenroos. In de eendenkooi van Spang heeft de zeldzame zwartmoeskervel de tijd overleeft.

Texel heeft 328 km aan wegen, 145 km fietspaden en zijn er nog veel onverharde paden. De gemeente beheert 200 km berm en ook het hoogheemraadschap hele stukken. Ze worden schraal gehouden en daardoor bloeit er van alles op. Volgelmelk, paardenbloemen en akkerhoornbloem zijn slechts een paar voorbeelden. Ook zoutminnende planten als Deens lepelblad, die profiteren van het zoutstrooien. En zo is er veel natuur te beleven in het cultuurlandschap. Gestimuleerd door beheersmaatregelen, door de gemeente, het hoogheemraadschap en boeren, die veelal zijn verenigd in agrarische natuurvereniging De Lieuw. Het magazine laat ook zien hoe vrijwilligers hun steentje bijdragen. Het huis-aan-huis verspreide blad werd mogelijk gemaakt dankzij De Lieuw, de gemeente, het Waddenfonds en de provincie.