Lekkage vergunningstelsel haven

Het nieuwe vergunningstelsel voor rondvaartschepen in de haven van Oudeschild is niet waterdicht. Dat mag worden geconcludeerd uit de zitting van de commissie Bezwaarschriften.

Veel rondvaarders hebben een vaste ligplaats gekregen en mogen een bord of kiosk plaatsen. Zo niet Dirk Albert Blom van de TX25. Ook hij wil een vaste ligplaats en ligt daarover al tijden overhoop met de gemeente. In de winter vist hij, in de zomer vaart hij met toeristen. Hij claimt net als de anderen recht te hebben op een vaste plek. Maar Blom is volgens de gemeente een bijzonder geval. Doordat hij in de periode dat de ligplaatsen werden vergund zijn oude schip inruilde voor een nieuw, en op dat moment geen schip zou hebben gehad, viel hij buiten de boot. Het college ziet overigens het probleem niet. Blom mag evengoed aan de kade liggen, al is dat niet op een vaste plek, en hij mag evengoed met toeristen varen. Maar volgens Blom wel tegen veel hogere kosten dan zijn collega's. "Nu word ik elke keer als ik in- en uitvaar aangeslagen, vijf keer per dag €30,-. Blom is de Sjaak. Ik ben een volledig vissersschip, sta ingeschreven in het visserijregister. Ik verdien gewoon een plekje in de Noorderhaven." Ter plekke toonde hij het eigendomsbewijs en de vergunning om passagiers te vervoeren. "Dezelfde die mijn collega's hebben. Hoe onplezierig wil je het maken voor ondernemers?" Hoewel kopieën van vergunningen en eigendomsbewijs volgens hem al veel eerder zijn overhandigd aan de gemeente, bleken ze niet allemaal bekend bij het college. Het toewijzen van een plek aan Blom komt volgens het college op een ongelukkig moment. Er is overleg geweest met de rondvaarders en mede op basis daarvan heeft de havendienst een indeling gemaakt. "Er zijn spelregels afgesproken in de haven, 2016 en 2017 zijn overgangsjaren. Bedoeling is dat we volgend jaar kijken hoeveel ruimte er is om een nieuwe vergunning te verlenen." B. Grosheide, die zitting heeft in de Commissie Bezwaarschriften, had de betreffende verordening kritisch nagelezen. "De gemeente mag dan wel als beleid hebben om gedurende twee jaar te onderzoeken en daarna eventueel een vergunning af te geven, die intentie vind ik niet terug in de verordening. In de verordening staat ook niet dat een ligplaatsvergunning beperkt is tot een rondvaartschip, er staat het bedrijfsmatig exploiteren van vaartuigen. Dus eigenlijk wat Blom doet tussen Pasen en november. Iedereen die nu komt en aan de voorwaarden voldoet, heeft recht op een vaste ligplaats."

De Commissie Bezwaarschriften brengt over een week of zes advies uit aan het college over het bezwaar van Blom. Helemaal bindend is dat niet, maar b en w moeten wel heel goede argumenten hebben om van dit advies af te wijken.