De bouw van het nieuwe zwembad van De Krim vordert. Inmiddels is het bad gevuld, het is de bedoeling dat het begin juli wordt geopend.
De bouw van het nieuwe zwembad van De Krim vordert. Inmiddels is het bad gevuld, het is de bedoeling dat het begin juli wordt geopend. Foto: Gerard Timmerman

Krim bouwt vakantiehuizen op Om de Noord

Vakantiepark De Krim werkt plannen uit voor de bouw van 40 á 45 vakantiehuizen op het terrein van camping Om de Noord in De Koog. Het wordt luxe accommodatie "aan de bovenkant van de markt", meldt directeur Iwan Groothuis.

Er is sprake van 3 typen, een 4 persoons villa, een zes persoons villa en een geschakelde familievilla tot 12 personen. Met voorzieningen zoals een eigen zwembad en wellness. Bedoeling is dat de villa's niet in de verkoop gaan, maar eigendom blijven van De Krim. Er is een investering van ruim €10 miljoen mee gemoeid. Om de Noord hoort tot de vier kampeerterreinen van het voormalige Texel Campings. Het enige terrein waarvan de ondergrond in eigendom is en het ligt binnen het zogeheten concentratiegebied. Dat betekent volgens het nieuwe beleid voor verblijfstoerisme dat de accommodatie binnen de grenzen van het terrein mag worden "geoptimaliseerd". Kampeerplekken mogen dus worden omgezet in vakantiewoningen.

Long Vitaliteits Centrum

Plannen voor een Long Vitaliteits Centrum in Hotel Molenbos zijn stopgezet. Dit hangt samen met het besluit van de gemeente om toch geen innovatieve slaapplaatsen uit te geven en het niet kunnen verplaatsen van campingslaapplaatsen uit het eigen bedrijf naar Molenbos. Aanleiding voor het plan voor een herstellingsoord voor longpatiënten is het gegeven, dat het gehalte fijnstof in de lucht boven het noorden van Texel tot de laagste van het land wordt gerekend. Gezien het grote aantal mensen met longproblemen, vaak gekoppeld aan andere lichamelijke problemen, wordt zo'n centrum als zeer kansrijk gezien. Er is sprake van een stichting in oprichting waarbij het bestuur onder andere gevormd wordt door de oud directeur van het longcentrum in Davos, een longarts en een gespecialiseerde fysiotherapeut. De Krim maakt geen deel uit van het bestuur maar heeft een faciliterende rol om het geheel mogelijk te maken. Struikelblok vormden de bedden voor de nieuwe vleugel van 24 kamers. Die ontbreken nu de innovatieve- en zorgbedden zijn geschrapt. De Krim Texel beschikt zelf over circa 14000 slaapplaatsen en is niet op zoek naar extra slaapplaatsen voor haar exploitaties. Ze heeft er zelf voldoende. Alleen mogen die niet worden verplaatst naar Molenbos. De gemeente wil afdekken dat er mogelijk toeristen in de kamers zouden verblijven waarbij gesproken werd van "ziekenhuisbedden", volgens Groothuis een geheel andere invulling dan beoogd. "Een gemiste kans", volgens Groothuis. Het plan is nog niet helemaal van tafel. Er wordt een virtueel systeem ontwikkeld waarbij binnen de bestaande faciliteiten wordt gewerkt aan een concept waarbij op De Krim bijvoorbeeld cursussen voor stoppen met roken, gezonder leven, ademhalingstrainingen en andere initiatieven worden georganiseerd en er wordt onderzocht of en op welke wijze samenwerking met diverse organisaties kan worden vormgegeven.

Ander plan betreft de bouw van een evenementenhal van 30 bij 60 meter op het Vakantiepark aan De Cocksdorp voor kinderanimatie in de zomervakantie en andere activiteiten als beurzen, congressen en evenementen jaarrond. De noodzaak daarvoor is ontstaan nu De Krim geen toestemming meer krijgt voor het plaatsen van de nostalgische spiegeltent die de afgelopen jaren geplaatst werd. Hierin vonden activiteiten plaats voor gasten, met name kinderen, zoals knutselen, theater, etc. "We krijgen het niet meer vergund." De hal biedt ruimte aan animatie, evenementen, beurzen. etc.