Overleg van de bandleden van Jesus Christ Superstar. Michiel Pam ontbreekt als bandlid op de foto.
Overleg van de bandleden van Jesus Christ Superstar. Michiel Pam ontbreekt als bandlid op de foto. Foto: Jeroen van Hattum

"Even smokkelen met muziek is er niet bij"

Het is niet bepaald muziek die rechttoe, rechtaan is. "Er is bijna geen driekwartsmaat in te ontdekken", zegt Maurice Bakker van de band die de muziek verzorgt van de Texelse uitvoering van de rockopera Jesus Christ Superstar.

Al bijna een jaar lang zijn Maurice (toetsenist), Lucas Tijssen (bas), Marcel Buijsman (drums), Orpheo Oostveen (gitaar) en Michiel Pam (toetsenist) bezig om zich de muziek van Andrew Lloyd Webber en Time Rice eigen te maken. Hoewel ingewikkeld is het ook toegankelijke muziek en dat maakt het volgens de band alleen maar ingenieuzer wat de twee bedachten en op papier zetten toen zij eind jaren zestig Jesus Christ Superstar aan het componeren waren.

De rockopera is een stevige kluif voor de band die wekelijks bij elkaar komt om te oefenen. Michiel, Orph, Marcel en Lucas wonen op het eiland, oud-Texelaar Maurice woont in Den Haag, maat heeft nog een vakantiehuisje op het eiland waar hij geregeld verblijft. "Op deze manier ben ik toch weer geregeld op Texel te vinden." De muzikanten - onder leiding van Mathieu Vulto - zijn straks tijdens de vijf uitvoeringen in de Kiekendief bij De Krim continu aan het spelen om de rockopera gestalte te geven.

Dat het ingewikkelde muziek is, is volgens de band ook meteen de uitdaging om er goed in te duiken en er wat moois van te maken. Maurice: "Het is muziek vol afwisselingen, fragmenten en aparte stukjes die bij de personages in het verhaal horen. Het zijn stukjes en fragmenten die telkens terugkeren tijdens de uitvoering en dan ook telkens weer in een andere toonsoort. Ik zit soms tot twintig te tellen om het allemaal goed bij te houden." Lachend: "Het was wel goed dat ik eerst ja zei toen ik werd gevraagd en pas daarna de CD heb beluisterd..."

Naadloos

De vijf hebben allen de nodige ervaringen in bands en speelden in het verleden vaker met elkaar. Een rockopera is een geheel nieuwe ervaring. "Een groot verschil is dat je niet kunt smokkelen als het even anders dan anders loopt. Een toonhoogte verkeerd en je loopt het risico dat het koor van slag raakt. Het sluit allemaal naadloos op elkaar aan, dus het moet ook allemaal goed zijn."

Lucas: "We hebben de originele muziek van Jesus Christ Superstar gekocht. We zijn vervolgens eerst gaan transponeren (aanpassen van toonsoorten, red) om de muziek aan te passen op de stemmen van Roos Bakker (Jezus) en Daniëlle de Lussanet (Judas) en daarna zijn we begonnen." Na een jaar repeteren zit de muziek er goed in, maar de bladmuziek wordt voor de zekerheid bij de hand gehouden. Lucas: "Als je dit echt volledig uit je hoofd wil kennen, mag je wel twee jaar van te voren beginnen met repeteren." Marcel: "Op de bladmuziek heb je ook al je aantekeningen staan en het is prettig om dat ook bij de hand te hebben."

Naast de wekelijkse repetities oefende de band gemiddeld één keer maand met het koor en er werd ook geregeld met de solisten gespeeld. Twee weken geleden stond alles en iedereen voor het eerst op het podium van De Kiekendief. Volgens de band was het geweldig om daar alles, ook voor het eerst met professionele geluidsversterking, samen te zien komen. "Dan zie je en hoor je ook hoe prachtig alle muziek en zang bij elkaar horen."