Afbeelding
Foto:

Elzas lijkt ontworpen voor de wijnbouw

Slijter Jan de Wit schrijft in deze rubriek elke maand over wijn, whisky of iets anders. Dit keer over wijn uit de Elzas.

In deze tip van Jan de Wit ga ik op bezoek in de Elzas, u weet wel, het gebied in het oost-noordoosten van Frankrijk, ingeklemd tussen de Vogezen en het zuidwesten van Duitsland. De landsgrens tussen beide landen wordt hier gevormd door de rivier de Rijn. Dit is niet altijd zo geweest, in het verleden heeft de Elzas dan weer tot Frankrijk en dan weer tot Duitsland behoord. Hierdoor komen er vele plaatsnamen voor met een Duits klinkende naam terwijl slechts enkele dorpen verder de plaatsnaam wel degelijk Frans klinkt. Het is een geweldig mooi gebied om hier eens een vakantie door te brengen of, wanneer u op doorreis bent naar het verre zuiden, hier een tussenstop van een aantal dagen te plannen.

U kunt dan genieten van het prachtige glooiende landschap met in het westen de bergen van de Vogezen en in het oosten het Rijndal, er tussenin de prachtige stadjes en dorpjes met de vele vakwerkhuizen. Het gebied leent zich ook uitstekend voor mooie fietstochten door het glooiende land, waarbij een stop bij een van de vele wijnbedrijven dan natuurlijk niet mag ontbreken. Veel van de wat grotere bedrijven zijn hierop berekend. U bent er dus altijd welkom.

Door de ligging lijkt de Elzas, of zoals de Franse schrijfwijze is Alsace, ontworpen te zijn voor wijnbouw, al concentreert de wijnbouw zich vooral in het westen tegen de onderste berghellingen van de Vogezen. Het gebergte zorgt voor een warm, beschut klimaat en beschermt tegen teveel neerslag. Omdat diezelfde Vogezen geleidelijk overgaan in het Pfälzer Wald is de Elzas ook beschermd tegen kou uit het Noorden. Het is juist deze beschutte ligging die dit gebied tot één van de regio's van Frankrijk maakt met de minste neerslag per jaar. De wijngaarden zelf profiteren van een semi-continentaal, zonnig, warm en droog klimaat.

Verreweg de meeste wijnen zijn wit, met als belangrijkste druivensoort de Riesling, op de voet gevolgd door de Pinot Blanc. Verder komen er als belangrijke soorten de Gewürztraminer, Pinot Gris, Muscat en Sylvaner voor, terwijl de rode wijnen allen afkomstig zijn van de Pinot Noir. Al deze druivensoorten hebben hun eigen smaak en karakteristieken, waardoor Elzasser wijnen zich uitstekend lenen om als begeleider van vele smaakvolle gerechten te dienen.

De klassieke en meest bekende wijn spijs combinatie in dit verband is natuurlijk de Pinot Blanc bij lekkere, verse asperges, echter de Pinot Gris doet het hier ook uitstekend bij. Daarnaast zijn vele wijn spijs combinaties van Elzasser wijnen bij vis of schaaldieren zeer aan te bevelen, terwijl bij pittige oosterse gerechten een Gewürztraminer goed tot zijn recht komt.

Naast stille wijnen komt er ook een heel mooie, kwalitatief hoogwaardige, mousserende wijn uit de Elzas, namelijk de Cremant d'Alsace die uitstekend is te combineren met visgerechten en schelpdieren als bijvoorbeeld mosselen en natuurlijk gewoon als aperitief.