Ceres.
Ceres. Foto: Marlon Bruin

Politiek vóór toegankelijk houden van gebied bij zandige PH-dijk

De politieke partijen hebben zich woensdagavond tijdens de raadsvergadering unaniem uitgesproken voor het toegankelijk houden van Ceres.

De partijen stemden in met een motie van D66, VVD, PvdA, Sterk Texel en GroenLinks "tegen hekken rondom de zandige PH-dijk en vóór toegankelijkheid van het gebied". Het college werd via de motie opgeroepen alle inspanningen te leveren om ervoor te zorgen dat er na de afronding van de zandige PH-dijk ook inderdaad geen hekken komen te staan en dat het gebied toegankelijk blijft.

Joost Albers, woordvoerder namens de Texelaars die tegen de afsluiting van Ceres zijn, gaf de politieke partijen tijdens de raadsvergadering het advies een concreet projectplan op te stellen waarin beschreven wordt wat er gaat gebeuren om afsluiting van het gebied daadwerkelijk te voorkomen. "Met daarin heldere doelstellingen, een tijdspad en een verslaglegging van bijeenkomsten. Dan blijft het niet alleen bij algemene intenties."

Albers merkte op dat er onrust is ontstaan door het verdwijnen van Ceres en dat die onrust niet snel zal verdwijnen. Burgemeester Uitdehaag nodigde hem uit binnenkort met hem en wethouder Eric Hercules te komen praten. De publieke tribune zat vol met Texelaars die voor Ceres kwamen. Normaal is inspreken bij een raadsvergadering niet mogelijk, maar gezien alle commotie maakte de gemeente een uitzondering.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier liet weten dat de plannen voor de zandige PH-dijk, goedgekeurd door het college van hoofdingelanden, naar verwachting in juni ter goedkeuring aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland worden voorgelegd. GS leggen de stukken vervolgens nogmaals voor een periode van zes weken ter inzage.

Na die zes weken worden de plannen onherroepelijk als er geen beroep wordt ingediend. Wordt er wel beroep ingediend, dan moet de rechter eerst een uitspraak doen voordat de plannen onherroepelijk kunnen worden. Hollands Noorderkwartier verwacht in het najaar een aannemer te selecteren voor de aanleg van de zanddijk. In 2018 start de uitvoering.

In de plannen zijn onder meer een wandelpad en uitkijkpunten opgenomen voor het gebied dat straks bij de zandige PH-dijk moet ontstaan. Buitendijks komt er een fietspad. PvdA en Texels Belang gaven aan dat zij onder toegankelijkheid ook verstaan dat mensen straks nog steeds bij het water kunnen komen zoals nu op het strand van Ceres het geval is.