Sopraan Judith Sportel, begeleid door het Texels Mannenkoor met dirigent Jan  Beijert.
Sopraan Judith Sportel, begeleid door het Texels Mannenkoor met dirigent Jan Beijert. Foto: Gerard Timmerman

Sopraan steelt show

De tropische hitte weerhield liefhebbers zaterdagavond niet van een bezoek aan het duoconcert van het Texels Christelijk Mannenkoor en het Marker Mannenkoor. Een gevarieerd avond waarop Jan Beijert debuteerde als dirigent van het Texelse koor.

Beijert nam het stokje over van Piet de Reuver, die zestien jaar voor het koor had gestaan. Nu luisterde hij als toehoorder, terwijl Beijert de maat aan gaf. Nieuwe bezems vegen schoon en zo hoort het ook. Beijert stond dan wel voor het eerst voor het mannenkoor, op muzikaal gebied heeft hij zijn sporen al lang verdiend. Geschoold op de klassieke gitaar, tamboer en instructeur bij Excelsior, dirigent van gemengd koor Soli Deo Gloria en The Messengers. En later dirigent van vocaal ensemble a'Capabel en muzikaal leider van vocalgroep Beau Forte. En dat is nog lang niet alles. Een muzikant en liefhebber die zich er niet met een Jantje van Leiden afmaakt, zo merkten ze ook bij het Mannenkoor, toen hij daar een paar maanden geleden begon. Een dirigent die de puntjes op de i zet, de juiste toon weet te vinden en ook het koor daar aan herinnert. Maar die ook weet dat musiceren niet zonder plezier gaat, en het zestig man sterke koor niet alleen bij de pinken houdt, maar ook gemotiveerd.

Hetzelfde koor, maar toch anders, met meer nuance, ook in vergelijking met het gastkoor uit Marken, toch ook niet de eerste de beste vocalisten. Beide koren gezegend met diepe bassen, zoals onder meer tijdens "Tebe Poem" uit het Russisch Orthodoxe genre van de Markers. Zij en de Texelaars lieten melancholie en tragiek afwisselen door vrolijkheid, zo werd geput uit een breed repertoire. Waarin ook de christelijke genre uitgebreid aan bod kwam.

Met op de vleugel Jimco Zijlstra, terugkerende toetsenist bij het Texelse Mannenkoor. Zoals ook soliste Judith Sportel bijna tot de "inventaris" kan worden gerekend. De sopraan met haar weergaloze stem en charmante verschijning maakte diepe indruk.

Afbeelding