Het jeugdbestuur van het Texelfonds: Luna Dral, Moor de Waal, Jeffrey Eelman, Rodny Stolk en Robert van der Vlist.
Het jeugdbestuur van het Texelfonds: Luna Dral, Moor de Waal, Jeffrey Eelman, Rodny Stolk en Robert van der Vlist. Foto: Gerard Timmerman

Jeugdbestuur Texelfonds: Dromen realiseren

"Jongeren op Texel door middel van financiële steun of door een ander zetje mooie dingen laten realiseren." Kort gezegd de missie van het Jeugbestuur van het Texelfonds die zaterdag is opgericht.

Het Texelfonds, het Texelse gemeenschapsfonds dat de eenheid en verbondenheid wil vergroten en een impuls geven aan de Texelse samenleving, wil dat tachtig procent van de Texelaars weet dat het fonds bestaat. "Maar jongeren benaderen, dat is best lastig", constateerde voorzitter Jan Beijert zaterdag tijdens de jaarvergadering. "We willen graag jongeren benaderen en prikkelen om dingen te bedenken voor de Texelse samenleving." Het Texelse gemeenschapsfonds verspreidde daarom onder leerlingen van OSG De Hogeberg de oproep: "Zie jij het zitten om andermans dromen te realiseren?" De respons was met vijf getalsmatig niet hoog, maar met wel als resultaat dat in de Buureton een vijfkoppig bestuur kon worden gepresenteerd: Jeffrey Eelman (secretaris), Moor de Waal (PR), Luna Dral; (aanvragen), Robert van der Vlist (penningmeester) en Rodny Stolk (voorzitter). "We gaan ons best doen een volwaardig bestuur te worden", vertelde Rodny. Het Jeugdbestuur zit niet op zwart zaad, TESO heeft een budget van €15.000,- beschikbaar gesteld. Ze willen het geld niet oppotten. Moor: "We willen zoveel mogelijk aanvragen. Wie een kind, kleinkind, neefje, nicht of andere jongere op Texel kent met een idee of plan en die niet weet hoe dit uit te werken, kan contact met ons opnemen (email moordewaal@gmail.com). Dan proberen wij te helpen."

Dubbele gevoelens bij het Texelfonds. Opgetogenheid over de groei van het vermogen in 2016 tot €1.071.817,-. Met dank aan het echtpaar Tiny en Kees Kok, dat een legaat had nagelaten in de vorm van het Het Kok-Barendregtfonds op naam van €177.000,-. "Een ferme groei van het vermogen, maar het rendement daalt, een zorgelijke ontwikkeling. Dat heeft alles te maken met de onrust op de financiële markten", zei penningmeester Dirk Vinke. Van een groot deel van het vermogen kan alleen het rendement worden uitgegeven, nu dat laag is, daalt ook het besteedbare bedrag. Dat er op 31 december 2016 toch €277.336,- beschikbaar was om uit te geven, komt doordat de fondsen Koninklijk TESO, Lof der Zotheid en het IJspegelvonds direct uitkerend zijn.

IJspegelfonds

Het Texelfonds ontving in 2016 40 aanvragen voor bijdragen, waarvan er 28 werden toegekend, 7 afgewezen, 2 nog geen gebruik was gemaakt, 1 is aangehouden en er 2 in behandeling zijn. Reden van afwijzing is dat met het project niet het algemeen belang wordt gediend, de aanvraag deel is van een exploitatie of het budget niet toereikend is. De aanvragen voor het IJspegelfonds (€82.236,-) blijven met €7.764,- achter bij de verwachting. Wellicht te wijten aan de onbekendheid. "Je hoeft geen vereniging of stichting te zijn, drie mensen uit de buurt die iets moois willen doen, kunnen een aanvraag doen. Mits een groter groep profijt heeft van het initiatief", meldde Vinke.

Na tien jaar ontving het Texelfonds in 2016 de laatste jaarlijkse bijdrage van €50.000,- van TESO. Van het geld zijn onder meer kunstwerken in Oosterend en De Cocksdorp gerealiseerd, andere dorpen volgen nog. Wel deed de veerdienst onder meer de toezegging de komende vijf jaar €5.000,- bij te dragen in de kosten van de organisatie. Die beliepen vorig jaar totaal €9.285,-.

Hospice Texel

Hospice Texel ontving vijf jaar lang €5.000,- van het Texelfonds voor training van vrijwilligers. Coördinator Tanja Terpstra vertelde dat de Hospice 70 vrijwilligers heeft en inmiddels 26 gasten heeft ontvangen. "Het is bijzonder en intens werk, dat training en begeleiding vereist."