De Hors. Bedoeling is dat het huisje tussen een paar palen komt die al op de zandvlakte staan.
De Hors. Bedoeling is dat het huisje tussen een paar palen komt die al op de zandvlakte staan. Foto: Ruud de kemp

Huisje hoort niet bij bestaand gebruik Hors

Verbazing, boosheid en teleurstelling. Diverse gevoelens die opkwamen bij Aad van Gils uit Den Hoorn toen hij hoorde van de plannen om een Huisje van Bezinning op de Hors te laten bouwen.

Als marinier op de Joost Dourleinkazerne had hij van 1969 tot 2008 op diverse manieren (al dan niet bestuurlijk) met de Hors te maken. "Het is leuk als diverse instanties zeggen dat ze geen bezwaar hebben, maar het terrein is van Defensie en hen heb ik er nog niet over gehoord. Het verbaasde me dat Defensie niet eens genoemd is toen het Huisje woensdagavond tijdens de raadsvergadering werd besproken." De Hors is eigendom is van Defensie, het beheer is in handen van Staatsbosbeheer en het gebied is sinds 2002 onderdeel van het nationaal park Duinen van Texel.

Volgens Van Gils past een bouwwerk op de Hors niet in de bestemming van het gebied, de afspraken die nationaal park en Defensie met elkaar hebben gemaakt en de ontwikkelingen die zich op de Hors hebben voorgedaan. "Toen de Hors onderdeel werd van het nationaal park heeft Defensie veel vrijheden ingeleverd, zodat het unieke gebied ook als uniek behouden kon blijven. Er is veel oefenterrein ingeleverd, we hebben paaltjes neergezet, zodat voertuigen niet te dichtbij de vogels komen en de rust wordt bewaard tijdens oefeningen."

Knelpunt is volgens Van Gils dat bouwwerken niet tot bestaand gebruik op de Hors horen. "Het is een krankzinnig idee. Als het zou worden toegestaan, loop je het risico dat er precedent-werking ontstaat en dat andere bebouwing op de Hors ook moet worden toegestaan."

De stand van zaken is dat het college op advies van de commissie cultuurbeleid vijfduizend euro heeft toegezegd op voorwaarde dat het Huisje van Bezinning vergund wordt. Voor dat laatste moet een buitenplanse vrijstellingsprocedure gevoerd worden. Texels Belang probeerde tijdens de raadsvergadering met een motie het Huisje van Bezinning van de baan te krijgen, maar kreeg enkel steun van Henk Jonker (Texel 2010) en Jan Aris Eelman (Eiland Belang). Wethouder Eric Hercules verweet TB dat de partij met het terugdraaien van een cultuursubsidie een ontwikkeling op planologisch vlak wilde terugdraaien en dat kon volgens hem bestuurlijk niet.

Het schoot vervolgens bij Kooiman verkeerd dat er voor de vergunning een buitenplanse vrijstellingsprocedure nodig is om af te kunnen wijken van het bestemmingsplan. Bij de andere partijen klonk ook niet veel animo voor het huisje. maar de motie werd niet gesteund, omdat de procedure voor de subsidietoekenning goed is verlopen.

Burgemeester Uitdehaag liet weten dat het nog afhankelijk is van de soort procedure voor de buitenplanse vrijstelling of de gemeenteraad wensen en bedenkingen kan indienen. De burgemeester beloofde in de gaten te houden wanneer zo'n moment zich voordoet.

Van Gils: "Het is niet uitgesloten dat Defensie straks zegt dat het niet mag en dat het college de zwarte piet naar Defensie schuift. Ik hoop dat dat niet gebeurt, Ik vond het zorgwekkend dat er in de raad drie kwartier over dat Huisje en vijf mille is gesproken en slechts een paar minuten over de nieuwe sporthal waar negen miljoen in wordt gestoken waarbij het college ook nog aan de raad voorbij is gegaan. Dat geeft zorgen over het democratisch gehalte van het college."