Gezonde voeding

Zomerse taferelen

Afgelopen weekend was het zover. We moesten even achterin het schuurtje neuzen, maar verstopt achter de tuinstoelen en onder een laag stof en spinnenwebben stond hij geduldig te wachten: de barbecue.
Een emmertje sop doet dan wonderen. We gooiden gauw wat kolen op het vuur en de zomer kon ingeluid worden. Volgens het woordenboek is het een openluchtfeest waarbij geroosterd vlees wordt gegeten maar dat ervaren sommigen toch anders.
"Pfff, verzuchten ze dan "en dan heb ik van het weekend ook nog een barbecue. Hoe moet dat nou?".

Handig is het om een keuze te maken uit de magere vleessoorten, zoals een sateetje,
kipfilet, een varkenshaasje, een stukje rundvlees. Het is doorgaans niet verplicht om onbeperkt spareribs te eten. En wat denk je van vis?
Blijf met je tengels van de sausjes af en als dat niet lukt, neem dan in ieder geval een (beetje) rode saus. Stokbrood. Ook zoiets. Gerekend wordt een half brood per persoon. Beetje over de top hoor, met 2 sneetjes is het ook gezellig. Maak eens kruidenboter op basis van halvarine. Teentje(s) knoflook, gesnipperd rood uitje, verse bieslook, wat zout en peper. Je moet af en toe een concessie doen, maar heus niet verkeerd. Het is ook heerlijk om van de verse salades te genieten. Of maak eens sateetjes van vers fruit of rauwkost. Gaat erin als Wieger Ketellapper.


Dit alles maakt je waarschijnlijk wel dorstig. Zet een leuke kan met koud water op tafel met daarin ijsklontjes, limoen, citroen of ander fruit. Staat uitnodigend, eerst water en de rest komt ook niet later. Plan voor en/of na de barbecue eens een vleesloos dagje.

Zijn al deze tips aan jou niet besteed? Dan zit er nog maar één ding op: volg het voorbeeld van onze kleintjes tijdens ons eerste openluchtfeestje van het jaar. Zij hebben alleen maar in de tuin gerend en af en toe een fruitsateetje gegeten omdat ze de stokjes nodig hadden om mieren te zoeken en nee ze hadden geen honger, daar hadden ze het veel te druk voor. Het overgebleven stokbrood verdeelden ze eerlijk onder de kippen.

Lieve mensen, geniet van wat de zomer brengt, want voordat je het weet breek je je hoofd weer over de stamppotten.

Voedingspraktijk Texel,

Barbara Kooijman en Gerry van Exel