Roos Bakker en Danielle de Lussanet spelen Jezus en Judas.
Roos Bakker en Danielle de Lussanet spelen Jezus en Judas. Foto: Jeroen van Hattum

"Heftig om te spelen"

Ze zijn vriendinnen van elkaar en dat is maar goed ook. Als Jezus en Judas gaan Roos Bakker en Danielle de Lussanet nogal tekeer tegen elkaar in de Texelse uitvoering van Jesus Christ Superstar. "Omdat we elkaar zo goed kennen, is daar de ruimte voor."

Roos kruipt in de huid van Jezus, Danielle speelt de rol van Judas. Twee belangrijke rollen in het stuk waarvoor de twee een jaar geleden met de voorbereidingen begonnen, nadat ze auditie hadden gedaan bij Michiel Pam. Daniƫlle: "Ik ben meteen begonnen met het luisteren naar de muziek en het kijken van de film. In het oorspronkelijke verhaal worden de rollen vertolkt door mannen, maar hier ga je op een gegeven moment toch ook je vrouwelijke karakter in leggen."

Roos: "Je ziet in dit stuk ook een menselijke kant van Jezus. Je ziet bijvoorbeeld zijn wanhoop als hij wordt belaagd door een stel melaatsen. Hij weet het soms ook niet allemaal." Een extra bijkomstigheid voor Roos is dat ze momenteel zwanger is. "Hoe bijzonder is het om dan de rol van Jezus te mogen vertolken."

Het stuk spreekt beiden enorm aan. Roos: "Het verhaal is te mooi om straks zenuwachtig te zijn bij de uitvoering. Zo mooi is het om te spelen. Maar het is ook knap lastig. De muziek schiet soms van hoog naar laag. Het is wel bijzonder als je het verschil ziet tussen hoe het nu is en toen we begonnen. Je hebt de tijd nodig om te komen waar je wil zijn."

De twee oefenden aanvankelijk wisselend met koor en band, tot begin dit jaar alles en iedereen voor het eerst bij elkaar kwam tijdens een gezamenlijk weekend aan de overkant. "Dat was bijna een spirituele ervaring. We waren ook bewust ook de overkant, zodat niemand tussendoor even naar huis kon gaan. Het was zeer heftig om te spelen en eigenlijk wilde niemand na dat weekend weg. Zo bijzonder was het."

Een week geleden stond de groep voor het eerst op het podium van de Kiekendief op De Krim waar in juni de vijf voorstellingen plaatsvinden. Tijdens die bijeenkomst werd ook iedereen voorzien van een headset met microfoon op de wang. Danielle: "Het was heerlijk om beide armen vrij te hebben en zonder microfoon in je handen te kunnen zingen. Dat voelde goed."

Het was ook het moment om nog wat praktische zaken te ontdekken. Roos: "In de coulissen werden palmbladeren neergelegd die op een bepaald moment in het stuk worden gebruikt. Maar die bladeren bleven na de pauze in de coulissen liggen, terwijl ik daar een paar keer op mijn blote voeten heen moest. Dat was iets dat we nog even anders moeten aanpakken."

Het feit dat ze al lang vriendinnen zijn, maakt het volgens Danielle en Roos mogelijk om tijdens de uitvoering als Judas en Jezus heftig op elkaar te reageren. "Daardoor voelen we ook de ruimte om lijnrecht tegenover elkaar te staan en tegen elkaar te schreeuwen." Beide vertellen lachend wel even hun moeders te hebben gewaarschuwd voor een aantal scenes in Jesus Christ Superstar. "Het loopt niet goed af met allebei, dus het leek ons wel handig om onze moeders bij te praten, zodat ze straks niet hoeven te schrikken als ze in de zaal zitten."

Circle songf ook erg mooi