Monique Eijkhout  in Stan & Stacy.
Monique Eijkhout in Stan & Stacy. Foto: Job Schepers

"Het is hard werken, maar wel heel leuk"

"Je kunt best meegaan met trends, maar het is belangrijk dat je bij jezelf blijft. Als iets hot is, maar het past niet bij je moet je het niet doen", stelt Monique Eijkhout van Stan & Stacy in de Weverstraat in Den Burg.

Al twintig jaar runt Monique de winkel met haar man Charles. Samen hebben ze bovendien nog Cecil & Street One aan de Stenenplaats. Ook hun twee dochters werken in het bedrijf. Monique kreeg als Mantje-telg het modevak met de paplepel ingegoten, al was een eigen zaak geen automatisme. "Op de middelbare school wilde ik naar de toneelschool of lerares Engels worden. Het bloed kruipt blijkbaar toch waar het niet gaan kan. Ik doe dit werk iedere dag met enorm veel plezier", vertelt Monique enthousiast. Charles is een echte Rotterdammer en kwam na zijn havenvakschool op Texel terecht. "Na jaren in de paardenverhuur werd hij tegelzetter. In die tijd kwamen we elkaar tegen en zo is hij ook in het vak gerold."

Oog voor detail

Wie door de Weverstraat loopt kan niet om Stan & Stacy heen. De zeeblauwe pui zorgt voor een fris en eilands karakter. "Daar is over nagedacht hoor", lacht ze, "maar serieus: details zijn belangrijk. We zijn daar scherp op. Als er een lamp in de winkel stuk is, vervangen we die direct. Klanten valt het misschien niet bewust op als er een lamp stuk is, maar onbewust wel." De eigenaresse van de kledingwinkel heeft lol in haar werk en dat straalt ze ook uit. "Maar we hebben ook een hartstikke leuk team. Personeel blijft hier ook lang werken. In totaal zijn we met z'n tienen. We hebben medewerkers die hier all zes, dertien of zelfs zestien jaar werken. We hebben ook vaste klanten die specifiek voor een bepaalde medewerker komen, omdat die ze altijd helpt."

Webshop als etalage

Net al vele andere winkels hebben ook de zaken van Charles en Monique een webshop. "Het is meer een etalage. Mensen kunnen zien wat we verkopen. Maar het wordt ook vaak geraadpleegd als mensen toch dat ene shirtje willen kopen dat ze op vakantie toch maar hebben laten liggen. We verkopen in de webshop ook veel merken en artikelen die bijna nergens anders te krijgen zijn. Daaraan merk je wel dat we anders inkopen dan aan de overkant", legt Monique uit. Waar internet nog al eens gezien wordt als bedreiging, maken ze zich bij Stan & Stacy geen zorgen. "Texel heeft een enorm aanbod aan onderscheidende kledingwinkels op een relatief klein oppervlak. Soms denk ik dat we dat als Texel nog wel eens meer kunnen benadrukken. Mensen genieten ervan om hier te winkelen. Je moet als ondernemer ook zorgen dat het een belevenis, een uitje blijft. We proberen altijd wat opvallends te hebben, zoals bijvoorbeeld het echt leren barbecue-schort dat bij de ingang hangt. Daarnaast verkopen we ook schoenen en tassen. Vroeger had je echt doelgroepen per leeftijd, dat is niet meer zo. Je spreekt een bepaald type mensen aan en dat is bij iedere kledingwinkel in Den Burg weer anders. Hierdoor versterk je elkaar." Ondanks dat de zaken goed gaan, leunen Charles, Monique en het team niet achterover. "Er is altijd ruimte voor verbetering, je leert iedere dag nog bij. Dat houdt het werk ook zo afwisselend. Ook verandert de markt constant. Vroeger had je twee collecties per jaar, nu soms wel twaalf. Het is hard werken, maar hartstikke leuk", besluit Monique.