Peter van Heerwaarden: krantenbezorger, maar ook teler van boerenkool.
Peter van Heerwaarden: krantenbezorger, maar ook teler van boerenkool. Foto: Archief Texelse Courant

Peter van Heerwaarden bezorgde ruim halve eeuw de krant

"We gaan ermee door tot we erbij neervallen." Voor Peter van Heerwaarden hoorde het bezorgen van de Texelse Courant bij het leven, zoals eten en drinken.

Meer dan vijftig jaar bracht hij de krant rond in Den Burg, tot een maand of twee, drie geleden nog, toen het echt niet meer ging. Vele tientallen jaren samen met zijn broer Henk. Hij begon er mee in de jaren '60, na zijn werk als boerenknecht op Akenbuurt. "Dan haalde ik de kranten op, bracht ze rond en was dan om negen uur klaar, waarna ik kon eten", vertelde hij in 2003 in deze krant, toen hij met Henk vierde dat de broers samen tachtig jaar de krant bezorgden. Met zijn broer bezorgde hij in de jaren zestig heel Den Burg. Eerst duizend kranten en steeds meer toen het dorp groeide. Topjaar was 1969, toen hij er in zijn eentje 800 rondbracht. Bij elkaar in al die jaren miljoenen kranten. Begonnen als welkome bijverdiensten, maar ook toen financieel niet meer echt nodig was, bleef hij twee keer in de week zijn rondje lopen. "Ik heb het altijd heerlijk gevonden. Gewoon een stukje lopen. Lekker even naar buiten, een beetje in beweging. Andere mensen lopen in het bos, ik doe mijn krantenwijk. Betaald trimmen, zeg ik maar." Hij had er altijd stevig de pas in en verdeed zijn tijd niet met praten. "Want het moet nog een keer klaar ook." Begonnen in de tijd dat de drukkerij nog in de Parkstraat zat en uitkwam op zaterdag. Die dag werkte hij echter in de groentenzaak. "Daarom wilden we op vrijdagavond bezorgen en daarvoor moest de krant eerder worden gedrukt. Soms kreeg de bezorger commentaar. "Dat er weer niks in de krant stond. Maar ze zitten er wel elke keer op te wachten. En als de krant een keer vertraagd is, dan kun je het in Keulen horen donderen. Dan hoor ik: "Waar bleef je toch al die tijd?"

Zo gedreven als bij het bezorgen, was hij ook bij het klaverjassen, waarbij hij in clubverband en bij de Texelse kampioenschappen menig titel veroverde.

Peter van Heerwaarden werd 74 jaar.