Ontruiming op Sluftervallei na lekkage van 'sterk bleekwater'

Twee gaspakkenteams van de brandweer, twee wasstraten voor reiniging en nog veel andere brandweerwagens uit diverse delen van Noord-Holland.

Het was vrijdagavond allemaal aanwezig bij Landal Sluftervallei bij De Cocksdorp, nadat daar drieduizend liter natriumhypochloriet (sterk bleekwater) uit een container in de technische ruimte van het zwembad was gelekt. Een deel van de vloeistof kwam in de lekbak onder de container en een deel kwam in de kelderruimte onder het zwembad terecht.

Nadat medewerkers van het park de lekkage hadden ontdekt, werden zwembad, horeca, winkel en receptie ontruimd. Dat verliep volgens Wijnand Haantjes van de Sluftervallei allemaal goed. Doordat het een wisseldag was, was het niet druk. Voor de zekerheid werden de gasten van een stuk of tien huisjes benedenwinds van het zwembad tijdelijk in andere huisjes op het park ondergebracht. "We hebben hen de volgende ochtend een ontbijt aangeboden voor het ongemak."

De brandweer zoog vrijdagavond al tweeduizend liter natriumhypochloriet op. De rest werd de volgende ochtend door een gespecialiseerd bedrijf opgeruimd. Volgens een woordvoerder van de Regionale Uitvoeringdienst Noord-Holland Noord (de milieudienst) wordt de natriumhypochloriet hergebruikt. "Het is allemaal op het terrein gebleven." Er kwam vrijdag een gaspakkenteam naar het park, zodat de technische ruimte van het zwembad veilig betreden kon worden. Volgens protocol kwam er voor de zekerheid ook veel reserve-materieel mee naar de Sluftervallei waardoor daar uiteindelijk tientallen brandweerwagens stonden.