Eva Mondeel en Christine Koersen, bezig met kleding en decor.
Eva Mondeel en Christine Koersen, bezig met kleding en decor. Foto: Jeroen van Hattum

Bontjas voor Herodes

Laat mij de kleding maar doen, zei Eva Mondeel in alle enthousiasme toen de repetities voor de rockopera Jesus Christ Superstar begonnen. Dat heeft ze geweten: het verzamelen en maken van alle kledingstukken werd bijna een dagtaak.

Foto's van kledingstukken die over en weer vliegen op de groepsapp, bezoeken aan rommelmarkten om kleding te vinden en een ronde door de eigen kledingkasten op zoek naar geschikte kledij. Eva kan er moeiteloos over vertellen na het samenstellen van tientallen stuks kleding voor de Texelaars die in juni de rockopera van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice opvoeren bij De Krim. "Ik heb vroeger nog een opleiding aan de modevakschool gedaan en een keer kleding bij een speelfilm geregeld", vertelt Eva, "die ervaring kwam me nu goed van pas."

De kunst was om kleding te vinden die passend is bij de personages en het verhaal. "We werken niet met kostuums van vroeger, maar meer met tijdloze kleding. Het is een tijdloze uitvoering geworden, omdat het thema van Jesus Christ Superstar ook tijdloos is en daar moet de kleding bij aansluiten. Het was dus ook een kwestie van goed nadenken wat je uitbeeldt en welke kleding daar bij nodig is." Dat betekende met elkaar uitkijken naar geschikte kleding en foto's aan elkaar rondsturen op de app. Maar ook zelf kleding maken of bijwerken. Eva: "Ik had nog een oude bontjas liggen die nu een tweede leven krijgt als jas voor Herodes."

Samen met Els Drijver maakte ze een aantal hoeden voor de spelers en uiteraard moest er ook geregeld geïmproviseerd worden. Zo bleek de kleding voor Jezus toch niet goed te passen, waardoor die nu nog wordt bijgewerkt. De grote uitdaging wordt volgende maand om van iedereen de kleding vijf voorstellingen lang bij elkaar te houden. "Daarvoor hebben we zakken gemaakt met lijsten waarop bijgehouden kan worden wat er allemaal in de zakken zit. Sommige hebben de hele avond hetzelfde aan, maar Cor van der Knaap bijvoorbeeld moet zich zes keer per voorstelling omkleden." Voor Eva zelf ligt er ook een uitdaging in het verschiet om - als ze straks op het podium staat als apostel en koorlid - niet meer op de kleding te letten, maar zich volledig op de voorstelling te focussen.

Datzelfde geldt voor Christine Koersen die in het koor zingt en zich de afgelopen maanden met het samenstellen van het decor voor Jesus Christ Superstar bezighield. "Dat was gebruik maken van de eigen netwerken en de kunde en kennis van mensen om ons heen om aan materialen te komen. Maar dat ging goed. Het was erg prettig om te merken dat anderen graag iets voor je willen maken of bedenken." Zo moest er onder meer een houten kruis voor Jezus komen, maar ook tal van andere decorstukken. "Dit is ook nadenken wat je wil laten zien en hoe je het wil hebben." Ook voor Christine; er ging gaandeweg aardig wat tijd in het regelwerk zitten, maar het was de moeite waard om te doen. "Zeker omdat je decorstukken graag zo wil hebben dat het allemaal goed bij het stuk past."