Michel en Monique Gregoire vestigden zich met hun twee kinderen 13 jaar geleden op Texel.
Michel en Monique Gregoire vestigden zich met hun twee kinderen 13 jaar geleden op Texel. Foto:

"Kleding als souvenir in de Dorpsstraat"

Ze ontsnapten veertien jaar geleden aan de hectiek van Amsterdam om zich definitief te vestigen in De Koog. Inmiddels zijn Michel en Monique Gregoire van kledingwinkel Beach Active in de Dorpsstraat niet meer weg te denken uit de badplaats.

"Het is in De Koog druk met toeristen, maar je bent zo in het bos op het stand. Het leven hier is heerlijk", vertelt Monique. Michel vult aan: "Je krijgt geen betere werkomgeving dan hier. In de zomer gaat de winkel pas dicht als de gasten zijn uitgewinkeld, soms is dat wel een uur of tien 's avonds. Maar dan trek je de deur achter je dicht en ga je zelf nog even naar het strand. Waar heb je dat?" Michel was werkzaam bij Deloitte in de accountantswereld, Monique in de sierradenbranche van Cartier. Een kledingwinkel lijkt dus een hele stap. "Dat valt mee. We waren al zelfstandig ondernemer geweest, Monique had al een eigen winkel gehad. Op Texel begonnen we niet meteen met de kledingwinkel, maar eerst met buitensportbedrijf Zandbank. We kregen veel groepen naar het eiland door ons zakelijk netwerk. We hadden een vaste plek bij Paal 17 en kregen de strandshop, waar we met badkleding begonnen. Sinds zes jaar hebben we de winkel in het hartje van De Koog. Heerlijk. Dit is een prachtige omgeving om je kinderen in op te laten groeien", vervolgt Monique.

Relaxstand

Met het label van badkledingwinkel doe je Beach Active tekort. Petten, zonnebrillen, maar ook sieraden sieren de ruime schappen van de winkel. "Eén van onze vaste gasten zei laatst dat je dat van de buitenkant niet zag. Daar gaan we dus weer mee aan de slag. Er is altijd ruimte voor verbetering. Dat begint met het luisteren naar je gasten. We hebben heel veel vaste klanten. Ook al zijn ze maar een dag op Texel, ze komen toch even langs. Wat het extra leuk maakt is dat mensen die hier komen winkelen op vakantie zijn. Mensen zijn in de relaxstand", vertelt Monique.

"Wij maken je vakantie leuker"

"Ons motto is: 'we maken je vakantie leuker'. Wij verkopen geen kleding, wij verkopen souvenirs. Iedere keer dat je thuis dat kledingstuk uit de kast pakt, ben je weer even op je vakantieplek. Iedereen die hier in de zomer op vakantie is, heeft badkleding nodig. Wij verkopen spullen die kloppen. Neem de bikini's, we kunnen de hele markt bedienen. We hebben bikini's tot cup i", stelt Monique. Toen ze zes jaar geleden vertrokken van het strand, was De Koog meteen hun eerste keus. "Mensen doen wel eens flauw over De Koog, maar ze weten ondertussen niet wat er speelt. De Koog is het economische hart van het concentratiegebied van Texel. Daar mag wel eens wat meer waardering voor zijn", stelt Monique kritisch. "Bovendien is de samenwerking met de andere ondernemers prima. Je stuurt klanten naar je collega's door en andersom. Eigenlijk ben je als ondernemer in het dorp een soort mini-VVV. Hartstikke leuk, wij geven onze gasten advies over het hele eiland. We zouden De Koog niet snel ruilen voor één van de andere dorpen", is Michel stellig. De nabijheid van strand en zee versterken het vakantiegevoel van de gast; dat maakt het voor ons extra leuk. daar komt bij dat De Koog ook verandert en ontwikkelt; een langer seizoen. "We hebben zelfs volwaardige wintercollecties hier", dat was een paar jaar terug ondenkbaar. "We blijven iedere dag kijken hoe we onszelf kunnen verbeteren en de gasten kunnen plezieren, dat houdt het werk hier zo leuk", besluit Monique.