Het podium dat hoog boven de haven uitstak.
Het podium dat hoog boven de haven uitstak. Foto: Jeroen van Hattum

Geen meezingers, wel dijk van een optreden Racoon op haven

Al na twee nummers was het wel duidelijk: Racoon was zaterdagavond naar de haven van Oudeschild gekomen om een goed optreden te verzorgen.

Na Guus Meeuwis (2015) en BLØF (2016) was Racoon de derde Nederlandse topact op rij op het haventerrein nabij het dok. Wel met één verschil: de eerste twee zijn Nederlandstalig en hebben nummers die van begin tot eind meegezongen kunnen worden. Racoon heeft meer nummers om naar te luisteren.

De afgelopen weken was op het eiland geregeld te horen dat 'Racoon geen bekende nummers had', maar dat werd zaterdagavond even rechtgezet: diverse hits die de Zeeuwse band - begonnen in 1997 - door de jaren heen heeft gehad, kwamen voorbij. Nummers als 'Love you more', 'No Mercy' en 'Oceaan', de enige Nederlandstalige hit van Racoon. Opmerkelijk was het geluid. Dat stond goed hard, maar was ook goed ingeregeld, waardoor het na afloop meeviel met piepende dan wel dichtzittende oren.

Er hing een ontspannen sfeer op het festivalterrein, mede dankzij het mooie weer. Met drieduizend mensen was het terrein goed gevuld, maar het was niet overdreven druk. Wel ontstonden bij de wc's op een gegeven moment lange wachtrijen. Mensen die voor de muziek kwamen, stonden vooraan. Achteraan was het terrein meer een plek voor mensen die kwamen om met elkaar te kletsen. Daar was de muziek meer een bijzaak.

Zanger Bart van der Weide kreeg de aanwezigen stil toen hij vertelde over het nummer 'Don't give up the fight' dat Racoon in 2011 uitbracht voor de Stichting Jayden die zich inzet voor de behandeling van kinderkanker. De stichting is vernoemd naar een overleden buurjongetje van de zanger.

Drieduizend bezoekers was minder dan vorig jaar bij BLØF , maar organisatoren Morten Eschweiler, Peter Koorn en Nick Ran waren na afloop niet ontevreden. Het leek er aanvankelijk op dat er weinig kaarten zouden worden verkocht, maar de verkoop nam in de week voor het concert weer toe nadat er kaarten met korting op de markt waren gekomen. Zaterdag werden er ook nog een hoop kaarten verkocht, zodat het terrein uiteindelijk goed gevuld was. In totaal waren er vierduizend kaarten beschikbaar. De Texelse band Switch verzorgde het voorprogramma en dat zat ook strak in elkaar.

Het is nu aan de organisatie om het geheel te evalueren en te bepalen of er in 2018 opnieuw een concert op de haven van Oudeschild komt.