Het amfibische vaartuig waarmee Albert Jo Kortenhoeven rondvaarten wil houden.
Het amfibische vaartuig waarmee Albert Jo Kortenhoeven rondvaarten wil houden. Foto: Collectie Albert Jo Kortenhoeven

Met amfibisch vaartuig wad op

Op een amfibisch vaartuig vanaf het eiland de Waddenzee op en zo het Werelderfgoed ervaren. Die beleving wil Albert Jo Kortenhoeven toeristen en andere doelgroepen met Amphi Tours Texel bieden.

Kortenhoeven is niet onbekend met het wad en ook niet met het varen met een amfibisch vaartuig. De geboren Texelaar heeft ruim 25 jaar ervaring opgedaan als officier bij het Korps Mariniers en in het bedrijfsleven. "Zowel nationaal als internationaal heb ik veel ervaring opgedaan met het opzetten van nieuwe projecten en structuren. Met deze onderneming wil ik mijn liefde voor het eiland, de natuur en de techniek met elkaar combineren."

Het amfibische vaartuig (landingsboot) waarmee hij het wad op wil is de LARC XV, oorspronkelijk ontwikkeld voor de Amerikaanse marine. "Het unieke aan dit vaartuig is dat het de mogelijkheid biedt om passagiers over de zee én het strand te vervoeren waardoor een aanlegsteiger of ponton niet nodig is. Om die reden bij uitstek geschikt om het Wad met haar droogvallende zandplaten en ondiepe vaargeulen te ervaren." Om zo min mogelijk te verstoren, de natuur te respecteren en de stilte van het gebied te kunnen ervaren, vervangt hij de dieselaandrijving door twee elektromotoren. Voor over land is de LARC amfibie uitgerust met grote wielen, die een geringe afdruk geven in het zand. Er is plaats voor zestig passagiers, die vanuit het open vaartuig uitzicht hebben over het Wad. Zijn bedoeling is om vanaf de Volharding (de "Vlielandboulevard") het water in te gaan (waar het is toegestaan vaartuigen in zee te brengen) en dan een tocht van een paar uur over het wad te maken. Om de waddenbeleving compleet te maken pauzeert het vaartuig bij een zandbank en opent daar de klep, zodat de passagiers er een kijkje kunnen nemen. Kortenhoeven vaart en stopt alleen in gebieden die toegankelijk zijn, de provincie heeft hiervoor inmiddels vergunning verleend. De toenemende belangstelling van toeristen in met name de natuur biedt hem vertrouwen dat er voldoende animo voor zijn initiatief zal zijn. Het vaartuig is dankzij de grote klep ook toegankelijk voor mensen met een buggy en minder validen. Kortenhoeven wil medio juli van start met zijn activiteiten.