Einde van tijdperk Dorian Foundation

Het college heeft besloten de subsidie aan de Dorian Foundation in te trekken. De gemeente besloot eerder voor de jaren 2017- 2020 jaarlijks een subsidie beschikbaar te stellen. De hoogte van deze subsidie bedroeg het gemiddelde van de bijdrage van overige partijen aan de Dorian Foundation met een maximum van €10.000,-.

Er zijn echter geen overige externe partijen die aan de Dorian Foundation bijdragen. De gemeente had aan de bijdrage de eis gesteld dat de sporters een sportclinic zouden verzorgen voor de Texelse jeugd. De Dorian Foundation kan hier niet aan voldoen. Het betekent het einde van de Dorian Foundation in de vorm zoals we die nou kennen. "We honoreren sowieso geen nieuwe aanvragen meer van sporters. We proberen wel met de huidige groep Texelse potentiële topsporters het jaar zo goed mogelijk af te ronden. In juni komen we bij elkaar om te kijken hoe we er financieel voorstaan. Het steunen van de sporters stopt na dit jaar. Wel blijven we evenementen organiseren, zoals we dit jaar het WK slalomsurfen organiseren. Het is een toer om voor dat soort evenementen eenmalig de financiën rond te krijgen", vertelt Simon Keizer van de Foundation.

Ondanks dat de subsidie stopt wil de Dorian Foundation niet met een vinger wijzen naar de gemeente. "Het is een prachtige weg geweest, waarin veel bereikt is. De gemeente heeft het in 2012 bij Dorians eerste titel als cadeau gegeven en er €15.000,- ingestopt. Daar zijn we nog steeds heel dankbaar voor. In de jaren die volgden heeft Dorian er middels zijn sponsoren, waaronder Delta Loyd, veel geld en energie ingestopt. Maar door veranderingen droogt ook die geldstroom nu een beetje op. Texel heeft een aantal sporters die tegen de top aanzitten of die kunnen bereiken. We hebben dankzij TESO bijvoorbeeld gunstige overtochten kunnen regelen voor sporters. We hebben het opgezet en hopen dat zoiets wordt gecontinueerd. Maar wij gaan ons daar niet meer bemoeien", besluit Keizer.