Het NIOZ op 't Horntje. Het wetenschappelijke bolwerk ligt binnenkort binnendijks.
Het NIOZ op 't Horntje. Het wetenschappelijke bolwerk ligt binnenkort binnendijks. Foto: Ton Zegers

"Puzzel" NIOZ-dijk tot goed eind

Bij het ontwikkelen van de plannen voor de versterking van de dijken bleek het NIOZ buitendijks te blijven. Alleen de voorlandkering van deze polder beschermde het instituut (250 medewerkers, €80 miljoen onroerend goed, infrastructuur en apparatuur) tegen de Waddenzee. De primaire kering ligt landinwaarts vanuit het NIOZ gezien. Het instituut stelde voor om deze te verleggen naar de zeedijk, zodat het NIOZ binnendijks komt te liggen. Met het plan en de financiële onderbouwing van de meerkosten daarvan stemde het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap woensdag in. Het hoogheemraadschap kan dus verder met het projectplan en bijbehorende vergunningen zodat het NIOZ binnendijks komt te liggen. De NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) en het NIOZ, het Ministerie van Infrastructuur & Milieu, de gemeente Texel en het hoogheemraadschap voerden het afgelopen jaar overleg over de verdeling van die meerkosten. Met dit besluit kan het instituut binnendijks komen. De meerkosten zijn als volgt verdeeld: €3,5 miljoen van NWO en NIOZ, €2,4 miljoen van het Ministerie van I&M, €0,8 miljoen van de gemeente Texel en eenzelfde bedrag van het hoogheemraadschap. Aangevuld met het reeds geraamde bedrag voor versterking van de 'oude' primaire kering van €3,8 miljoen, gefinancierd door het Hoogwaterbeschermingsprogramma, komt de begroting op €11,3 miljoen. Het risico ligt geheel bij het hoogheemraadschap. Alle partijen toonden zich verheugd over het slagen van deze missie. Hoogheemraad Kees Stam: "Het is een moeilijke puzzel geweest, maar dankzij de inzet van alle partijen kan nu de huidige voorlandkering versterkt worden tot 'Zeedijk 't Horntje', is Texel straks weer veilig én is aan de wensen van het NIOZ tegemoet gekomen. Ik ben blij en kijk tevreden terug."

Terugkijkend sprak burgemeester Uitdehaag zijn tevredenheid uit over de samenwerking tussen de betrokkenen bij dit project. "Ik ben heel blij dat is mee- en nagedacht over dit unieke gebouw en project en het instituut die plek te geven waarop al jaren wordt gewacht." Harry Baayen, die insprak namens het NIOZ, "Er was veel geduld en vasthoudendheid nodig, vooral op financieel gebied. Maar we zijn er toch uitgekomen. Het resultaat is niet alleen een grotere veiligheid van het NIOZ, maar ook een grotere betrokkenheid. We blijken elkaar goed te kunnen helpen. De gemeente en HHNK helpen ons, het NIOZ helpt bij het verhogen van de veiligheid door onderzoek te doen waarmee in de toekomst mogelijk beter onderbouwde beslissingen voor onderhoudswerkzaamheden aan de geulwand voor de kust kunnen worden gedaan. Het NIOZ wil ook graag informatie beschikbaar stellen over het klimaat, de zeespiegelstijging en de gevolgen voor de waterhuishouding." Achter de schermen was oud NIOZ-directeur Jan de Leeuw een belangrijke stuwende kracht.

Vanuit de Waterpartij kwam de opmerking: "Als het klaar is, krijgt u wel een aanslag waterschapsbelasting." Maar Stam corrigeerde direct: "Het NIOZ betaalt al sinds jaar en dag waterschapsbelasting, omdat het gebied bemalen wordt."