Joost Albers spreekt de groep Texelaars toe die woensdag protesteerden voor het openhouden van Ceres.
Joost Albers spreekt de groep Texelaars toe die woensdag protesteerden voor het openhouden van Ceres. Foto: Jeroen van Hattum

Protest Ceres leidt niet meer tot andere koers

Het was een laatste poging zoals surfer Joost Albers het woensdagmiddag verwoordde. Binnen een dag tijd waren tegen de zeventig Texelaars bijeengekomen bij het gemeentehuis om te protesteren tegen de dreigende afsluiting van Ceres.

Met diverse spandoeken werd nog eens duidelijk gemaakt dat een afsluiting van Ceres niet wordt gepikt. Het was "één voor twaalf" en "een laatste kans" zoals Albers, fervent surfer bij Ceres het verwoordde. Dat bleken een paar uur later woorden die bewaarheid werden. Het openbare protest, zeldzaam op Texel, was niet meer toereikend om het College van Hoofdingelanden van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier nog op een andere koers te krijgen.

Bestuurder Arie Lap van het hoogheemraadschap deed woensdagmiddag tijdens de bijeenkomst nog een dringende oproep aan Texelaars om naar de vergadering van het bestuur van het hoogheemraadschap in Heerhugowaard af te reizen, maar dat was achteraf bekeken vermoedelijk te kort dag. Er waren 's avonds maar een paar Texelaars aanwezig in Heerhugowaard en dat was beroepshalve,

Na afloop van het protest kwamen de meeste demonstranten bij elkaar in de raadzaal van het gemeentehuis om te praten met Lap, Albers en wethouder Eric Hercules. Tijdens die bijeenkomst werd duidelijk dat de komst van de zandige versterking van de Prins Hendrik al een gelopen race was. Afsluiting van het gebied was wat Lap en Hercules betrof op dat moment nog geen gelopen race. Op dat punt lagen de wethouder en de hoogheemraadschapsbestuurder met elkaar op één lijn. Lap verwees naar het Balgzand met de opmerking dat een hek - als het er eenmaal staat - niet meer is weg te krijgen. Hercules liet weten dat het college ook achter het openhouden van Ceres stond.

De wethouder verdedigde de afwezige burgemeester Michiel Uitdehaag die vanuit de zaal de nodige kritiek kreeg dat hij te weinig gedaan had om het recreatief medegebruik van Ceres mogelijk te houden. Volgens Hercules is er sprake van twee openbare besturen (het hoogheemraadschap en de gemeente). Als vertegenwoordiger van het ene openbaar bestuur kon de burgemeester volgens de wethouder niet op hoge toon uitvaren tegen het andere openbare bestuur. Burgemeester Uitdehaag was woensdagmiddag al in Heerhugowaard om met andere bestuurders te spreken en hij was 's avonds inspreker bij de vergadering.

Joost Albers hield woensdagmiddag een pleidooi om toch alsnog te stoppen met de zandige versterking. Hij wees op Petten waar als gevolg van een zandige versterking van de zeewering de achterliggende bollengrond last begint te krijgen van verzilting. Hij voorzag een dergelijk scenario eveneens in de Prins Hendrikpolder. "De veertien hectare grond die je daar anders kwijt zou zijn door een binnendijkse versterking raak je met een beetje pech door de zandige versterking ook kwijt." In de zaal kwam de vraag naar voren welke effecten de grote hoeveelheden zand bij de Prins Hendrikpolder op de ingang van de haven van Oudeschild gaan hebben.

De teleurstelling over de gang van zaken was intussen voelbaar. Dat werd vervat in de tekst "Ceres is van ons" dat op twee spandoeken te lezen was. Voor het gevoel van de demonstranten wordt de plek waar menig Texelaar heeft leren zwemmen en graag komt voor de rust nu afgepakt en dat ligt zeer gevoelig.