Afbeelding
Foto: Kaap Skil

Wat doet een Oosterse kaftan in een West-Europese garderobe?

De japon die werd opgedoken uit het Palmhoutwrak houdt de gemoederen nog steeds bezig. Wellicht nog raadselachtiger zijn de kaftans die Texelse duikers uit hetzelfde schip naar boven haalden.

In 2016 werd een mogelijke relatie vermoed met Engeland, door de vondst van een boekenkaft met het wapen van het Engelse koninklijk huis. Experts van The School of Historical Dress uit Londen hebben nu vastgesteld dat tenminste twee kledingstukken behoren tot een islamitische, niet-West-Europese traditie. Op basis van de gebruikte motieven en de pasvorm is vastgesteld dat een van de kledingstukken waarschijnlijk een kaftan, afkomstig uit het Ottomaanse Rijk is. Een van de kaftans is helderrood van kleur en vrij klein van formaat. Deze zou van een kind of een kleine vrouw geweest kunnen zijn. De andere kaftan is in veel slechtere staat en zou van een volwassen man geweest kunnen zijn. Ook zijn er verschillende losse onderdelen, mogelijk kussenslopen, gevonden waarop de borduursels en versieringen verbijsterend goed bewaard zijn gebleven. Fraaie bloemranken en oosterse motieven sieren de rozige zijde. Vergelijkbare kledingstukken uit de 16de en 17de eeuw zijn opgenomen in collecties van bijvoorbeeld het Topkapi Sarayi-museum in Istanbul. De vraag is wat een Oosterse kaftan in een West-Europese garderobe doet. Het is bekend dat hooggeplaatste westerlingen, wanneer ze op bezoek gingen bij de Sultan van het Ottomaanse Rijk, hun kleding aanpasten aan de gebruiken van de gastheer. Uit documenten die gevonden zijn in de Engelse archieven blijkt dat de kleding die ze dan droegen en 'vests' noemden, indien nodig werden geleend.

Jenny Tiramani van de Engelse School of Historical Dress kwam bij de presentatie van de eerste uitkomsten van haar onderzoek vorige week in de Universiteit van Amsterdam superlatieven te kort om haar enthousiasme over het textiel te verwoorden: "Superb, amazing, stunning". De Ottomaanse kaftans worden van 16 tot en met 25 juni geƫxposeerd in Kaap Skil.