EU-besluit pulsvissen bizarre ontwikkeling

"Een bizarre ontwikkeling." Onbegrip alom in de visserij, over het besluit van de Europese Landbouw- en Visserijraad om de pulsvisserij terug te brengen naar maximaal vijf procent van de kottervloot. Als het Europese parlement volgt, dan moet van 84 van kotters die met behulp van stroomstootjes vissen, ongeveer driekwart de ontheffing inleveren.

Jaap van der Vis van de TX36 "Jan van Toon" vist al een jaar of acht met puls. De vooruitstrevende Texelse visser stond aan de basis van menig nieuwe ontwikkeling. De voordelen ten opzichte van de traditionele visserij met boomkor zijn legio. Het scheelt hem een miljoen liter brandstof per jaar, omgerekend voor de hele vloot dus miljoenen liters gasolie. Kostenbesparing dus en minder uitstoot van CO2. Minder bijvangst, de bodem wordt niet meer beroerd met een ketting en de kwaliteit van de vis is beter. "Onbegrijpelijk." De '36" zat zelf bij de eerste die overstapten op puls. Acht van de tien Texelse kotters vissen met puls. Doordat de meeste Texelaars vanaf het eerste uur met puls vissen, hopen zij dat ze ermee mogen blijven vissen. Eén of twee kotters zijn waarschijnlijk net te laat.

"Onze vissersvloot heeft een enorme innovatie doorgevoerd, veel groter dan in andere landen. Probleem is dat we in Europa niet zoveel vrienden hebben", vertelt Maarten Drijver, voorzitter van visserijorganisatie VisNed. Frankrijk en Denemarken keerden zich tegen de opheffing van het Europese verbod op de pulsvisserij. Officieel omdat de onderzoeken nog niet zijn afgerond, maar volgens de vissers vanwege de concurrentie. "Europa eist van ons de meest onmogelijke gegevens over de impact van de pulsvisserij. Niet alle onderzoeken zijn afgerond en vragen beantwoord. Dat onderzoek willen we graag doen, maar nu zeggen ze dat we teveel schepen in het onderzoek hebben zitten. Straks moeten we terug naar technieken die wij al jaren niet meer gebruiken. We blijven wel met de Sumwing vissen, maar moeten wel weer met de wekkers aan de gang, met alle nadelen van dien." Alle hoop is nog niet verloren, met een stevige lobby naar het Europees parlement kan het tij wellicht nog worden gekeerd.