Laurens Kikkert:
Laurens Kikkert: "In mijn ogen zijn we allemaal belanghebbend als het om ons eiland gaat." Foto: Jeroen van Hattum

Zonder klok in alle vrijheid opgegroeid

Wat is je favoriete plek op Texel?

Ik geniet elke dag als ik over de Pontweg richting Den Burg rijd en dan tussen Noord en Zuid Haffel richting Den Hoorn kijk vanaf de oerbult Texel, door de laagte van de Hemmer tot de duinen van de Rommelpot aan toe. Een prachtig gevarieerd stuk Texel. Maar mijn favoriete plek om naar toe te gaan is de Hors, misschien wel het meest dynamische stukje Nederland, waar zonder bemoeienis van de mens steeds weer een nieuw stukje natuur tevoorschijn komt. Van drijfzand tot baardmannetje, alles kom je daar tegen.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Jazeker, ik ben geboren op ruilverkavelingsboerderij De Kroontjes aan de Watermolenweg, vlakbij de oude vuilstort. Ik ben daar in alle vrijheid en zonder horloge opgegroeid. De bus ging om 15 min voor het hele uur naar de boot en dat was dan ook gelijk zo ongeveer het enige verkeer dat er in een uur voorbij kwam. Nadat we getrouwd zijn, hebben Anneke en ik daar nog drie jaar met onze zoon gewoond, waarna we naar 't Horntje verhuisd zijn, waar we nu alweer bijna tien jaar met veel plezier wonen. Een plek waar elke toerist op Google Maps kijkt of die nog wel op Texel is.

Voorjaar blijft wat mij betreft de mooiste tijd van het jaar

Wat voor werk doe je op Texel?

Na 23 jaar als timmerman in de bouw werk ik sinds drie jaar als zelfstandig plaagdierbestrijder op het eiland. De bestrijding van ratten is de afgelopen jaren sterk veranderd waarbij het gebruik van gif buiten helemaal aan banden is gelegd. Dat vergt nu een geheel andere aanpak van een rattenprobleem. Voorheen zette men bijna standaard een flinke hoeveelheid gif neer, tegenwoordig gaat het veel meer om het aanbrengen van wering en het aanpassen van het leefgebied van het plaagdier, waarbij in uiterste gevallen door een gecertificeerd bedrijf nog bepaalde middelen buiten gebruikt mogen worden.

Wat doe je naast je werk zoal?

Eigenlijk wel een heel aantal dingen, ik ga er vaak op uit om te jagen of te vissen. Vissen met een vlieghengel, een oorspronkelijk Engelse methode om op zalm en forel te vissen, het is echt verbazingwekkend hoe leuk je in allerlei kleine slootjes op Texel met zo'n hengeltje overweg kan. Op De Kroontjes en bij Schraag aan de Pontweg heb ik een aantal bijenkasten staan en ik ben lid van de Texelse Bijenhouders Vereniging, een leuke kleine club van mensen met dezelfde interesse.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik hou wel van het ons-kent-ons, maar Texel heeft daar eigenlijk teveel inwoners voor, waardoor er toch ook wel weer ruimte ontstaat voor mensen die hier niet geboren zijn. De mens is van nature conservatief en eilanders nog een beetje meer. Veranderingen worden bij voorbaat vaak als negatief beoordeeld. Als iedereen dan weer gewend is, hoor je er niks meer over.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Het voorjaar blijft wat mij betreft de mooiste tijd van het jaar als de natuur na de winter weer tot leven komt en alle vogels terugkeren. Dat is een beleving waarvan je overal kan genieten of het nou in het dorp, op het boerenland of in een natuurgebied is. Natuurgebieden zorgen voor een afwisselend landschap. Zolang er bij herinrichting rekening word gehouden met het oorspronkelijk reliëf van het gebied zou je het kunnen zien als terugmaken van natuur in plaats van het maken van nieuwe natuur. Veel gebieden op Texel zijn in de jaren zestig van min of meer natuurlijk landschap omgezet naar voor de mens bruikbaar terrein. Als echter uit het maken van nieuwe natuur schade voor de omliggende gebieden ontstaat, moet men dat oplossen. Dat zou een voorwaarde bij de aanleg moeten zijn. Daar kan je niet een groep hardwerkende mensen de rekening voor laten betalen.

In welk café/restaurant kom je graag?

Met het gezin gaan we nog wel ergens iets eten, de gerookte spareribs bij de Twaalf Balcken zijn bij ons de favoriet. In het najaar, als de drukte op het strand wat weg is, doe ik graag na een rondje over de Hors een biertje en een patatje bij René op Paal 9.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Texel hoeft geen museum te worden, vooruitgang is niet tegen te houden, maar er zijn plekken waar we zorgvuldig mee om moeten gaan. Het Hogeberggebied, de tuunwallen en schapenboeten zijn echt uniek in de wereld. Geen park van maken maar wel voorzichtig met nieuwe bebouwing, niet steeds weer een beetje meer, weg is weg en je kan het nooit meer terugdraaien.

Wat zou er op Texel anders mogen?

De grote hoeveelheid blik die vanuit Den Helder overgezet wordt. De groei van het toerisme heeft de grens nog niet bereikt, alleen de toename van het aantal auto's wel!! Voor een eiland dat voorop wil lopen met duurzaamheid en zelfs energieneutraal wil worden in de toekomst is deze vorm van uitstoot en gebruik van energie op geen enkele manier nog te compenseren. Misschien wel met gratis openbaar vervoer en autoluwe gebieden. Daarmee geef je het eiland iets extra's, dat geeft ruimte voor een ander soort recreatie, loop daarmee voorop.

Wat is er zonde aan Texel?

Dat het tussen de regels door toch mogelijk is dat er in het open landschap van het eiland allerlei clusters met bungalows ontstaan. Iedereen moet zijn brood verdienen, maar als dat ten koste is van iedereen zijn leefomgeving, dan gaat algemeen belang toch voor eigen belang. Misschien iets voor de commissie die bepaalt of je wel of niet belanghebbend bent. In mijn ogen zijn we dat allemaal als het om ons eiland gaat.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Hopelijk nog steeds wat ik nu doe. De regelgeving dwingt de bestrijdingsbranche tot professionaliseren, veel kleine bedrijven worden opgeslokt door de grote jongens, Dat is mijn uitdaging voor de toekomst: professioneel, op eigen benen, maar toch op sien Tessels.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Loran Tinga, een goede vriend en gezellige reisgenoot tijdens outdoorreizen in het buitenland.