Afbeelding
Foto:

@txl

'Snelle opsporing zonder storing'

Afgelopen week was het weer raak: 'man vermist in De Koog'. Snel nadat bekend was geworden dat er iemand vermist was werd Burgernet ingeschakeld en werd het bericht op facebook in grote getallen gedeeld, en met succes! De familie heeft gelukkig inmiddels laten weten dat de persoon terecht is. Nou is het bovenstaande verhaal op zich natuurlijk niet zo heel bijzonder, maar de manier waarop is mij meer opgevallen. Het is maar weer eens gebleken in hoeverre sociale media een belangrijke rol spelen in ons leven. Nou wil ik niet meteen zeggen dat het komt door sociale media dat de desbetreffende persoon terecht is, ik ken verder het verhaal ook niet in details, maar het is wel duidelijk dat door het bericht op facebook en het delen van dit bericht een groot publiek bereikt is dat, misschien onbewust, ook een oogje in het zeil gehouden heeft.

Nou zijn er natuurlijk ook voorbeelden waar de nieuwe technieken om iemand op te sporen iets minder optimaal gebruikt zijn. Zo was er laatst in het nieuws dat in Limburg precies om 20:00 tijdens dodenherdenking veel telefoons afgingen door een burgeralert-bericht. De persoon in kwestie werd binnen 2 minuten gevonden en als gevolg daarvan werd er nog een bericht de deur uit gedaan, wat tot hetzelfde resultaat als het eerste bericht leidde: veel afgaande telefoons tijdens dodenherdenking.

Nu is dat natuurlijk een op zichzelf staand voorbeeld. Tegenover alle mensen die sneller gevonden worden door dergelijke berichten, maakt zo'n foutje in mijn ogen niet zoveel uit. Stel je eens voor dat het om een persoon uit jouw familie ging. Dan zou je, neem ik aan, ook willen dat zoveel mogelijk mensen mee zouden zoeken. Voornamelijk daarom ben ik alleen maar blij dat we in een tijd leven waar een opsporingsbericht zich zo snel kan verspreiden, zeker als het met een goed resultaat is.

Jeffrey Eelman