Collage van foto's van onverharde duinovergangen, genomen eerder dit jaar.
Collage van foto's van onverharde duinovergangen, genomen eerder dit jaar. Foto: Cees Minnes

Eerst duidelijkheid eigendom, dan oplossing duinovergangen

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) wil eerst duidelijk hebben wie eigenaar is van de onverharde duinovergangen, alvorens met een oplossing te komen voor het onderhoud.

Algemeen bestuurder Arie Lap (Groen Water en Land) kaartte onvrede over het onderhoud van de duinovergangen onlangs aan in de bijeenkomst van hoofdingelanden van het hoogheemraadschap. "De paden worden de laatste tijd steeds slechter onderhouden en dat geeft bij de bevolking behoorlijk wat weerstand. Er is een actie geweest en er is in de kranten een ingezonden stuk verschenen. HHNK heeft daarop gereageerd en gezegd dat het onderhoud gedaan zou worden en dat het half maart allemaal op orde zou zijn. Nu heb ik begrepen dat er discussie is ontstaan over wie de eigenaar is van die paden. Ik zou willen vragen of als HHNK iets toezegt dat ook gebeurt. Ten tweede zou ik willen vragen of op korte termijn kan worden uitgezocht van wie de paden zijn zodat er duidelijkheid is."

Heemraad Veenman (Wegen): "We zijn op dit moment aan het uitzoeken hoe de eigendomssituatie ligt, hoe de beheersituatie is, wat de formele afspraken zijn en wat de gewoontes zijn geweest in de afgelopen tijd. Op het moment dat we dat helder hebben, zullen we gaan kijken hoe we tot een oplossing kunnen komen en of daarbij bestuurlijk overleg nodig is. In eerste instantie is het heel nadrukkelijk kijken naar wat formeel de stand van zaken is, wie eigenaar is en wat voor afspraken er uit het verleden zijn. Als die duidelijkheid er is, komen we bij u terug om aan te geven welke oplossingsrichting we zien."